دکتر احمد دراهکی – نقش جوامع سنتی و مدرن در شکل گیری روابط بین فردی
عضو هیئت علمی گروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، مهمترین عامل شکلگیری روابط بین فردی را عشق میداند و معتقد است که در روابط زودگذر امروزی رنگوبویی از محبت و علاقه بین افراد وجود ندارد.
احمد دراهکی در گفتوگو با حامینیار به دلایل شکلگیری روابط بین فردی در جوامع سنتی و مدرن اشاره میکند. به گفته او مبانی فکری جوامع مدرن منجر به شکلگیری انواع روابط آزاد بین افراد شده است. اما این روابط جایی در فرهنگ غنی ایرانی ندارد. از این رو در ادامه به چرایی و تشریح عوامل آن میپردازیم که توجه شما را به آن جلب میکنیم.
به نظر شما هدف از یک رابطه چیست؟
او نیاز جنسی را یکی از چند نیاز فطری و خدادادی انسان در ازدواج افراد تلقی میکند و معتقد است که سمت و سوی جامعه الهی و مدرن در رفع این نیازها متفاوت از یکدیگر است. به گفته او جامعه مدرن در مسیر لذت جویی و مصرف گرایی حرکت میکند ولی جامعه الهی در سویی دیگر و در راستای رفع نیازهای فطری به شیوهای صحیح میکوشد فلسفه وجودی انسان را تجلی دهد.
از نظر شما روابط امروزی با چه مسائلی روبهرو هستند؟ و اینکه آیا افراد در این روابط عشق را تجربه میکنند؟
این استاد دانشگاه کوچک شمردن مشکلات طرف مقابل را از نکات منفی موجود در روابط بین فردی میداند و ریشههای آن را در مسائل مختلف اقتصادی، فرهنگی و خانوادگی بیان میکند. او میگوید رسیدن به شناخت کامل و بررسی دلایل آن از راهکارهای موثر در تقویت این روابط است. به گفته او اگر فردی خود را عاشق میداند باید تا زمانی که جان در بدن دارد به آن پایبند باشد. دراهکی عشق را رابطهای زودگذر و آنی نمیداند و معتقد است که روابطی که امروزه شکل میگیرد عاشقانه نیست زیرا به گفته سعدی، شاعر بزرگ ایرانی؛ عشق داغی است که تا مرگ نیاید، نرود.
آیا امروزه عشق وجود دارد؟
به گفته او عشق جایی در روابط زودگذر ندارد و اگر کسی به دنبال چشیدن طعم عشق است آن را باید در ازدواج جستوجو کند. یکی از عشقهای ماندگار را میتوان در روابط والدین با فرزندان یافت. تفاوت جامعه مدرن و سنتی در نگاه بین روابط فردی را بیان کنید؟ دراهکی میگوید در چنین جوامعی درک درستی از عشق وجود ندارد. او تاکید میکند ایدهآل گرایی عاملی است که با برچسبزنی و ترویج دیدگاههای منفی از تفاوتی که در بین جامعه سنی و مدرن وجود دارد، شکل میگیرد. او نگاه غالب جامعه مدرن را مصرفگرایی و ترغیب افراد به سوی شرایط مادی میداند درحالی که چنین دیدگاهی در جوامع سنتی وجود ندارد از این رو مشاهده میشود که نظریات توسعه سبب از بین رفتن عشق و محبت در روابط بین فردی شده است.