چرا ازدواج آسان؟
یکی از چالش های اصلی مسیر ازدواج، فاصله گرفتن از الگوی ازدواج آسان و در مقابل سختگیری های بی مورد است. عرف های غلط اجتماعی، معیارهای سخت گیرانه والدین، ایده آل گرایی جوانان به جای به جای فراهم کردن شرایط ازدواج آسان جوانان، میل و رغبتشان نسبت به ازدواج را کم میکنند.
در این مقاله واقع گرایانه با هم به بررسی مزایا و نقاط مثبت ازدواج آسان پرداخته و به این پرسش پاسخ میدهیم که فاصله گرفتن از الگوی ازدواج آسان چه پیامدهای منفی داشتهاست و بهترین راهکارها برای ازدواج آسان چیست؟
پیامدهای منفی دورشدن از ازدواج آسان
سختگیری در ازدواج جوانان نتیجهای جز کاهش تعداد و افزایش سن ازدواج نداشتهاست. ادامه یافتن این الگو باز هم تعداد ازدواجها را کاهش داده و ترس جوان از ازدواج را بیشتر میکند. آسیبهای فردی و اجتماعی را به دنبال خواهد داشت. در این مسیر تنها جوانان نیستند که آسیب میبینند، خانواده ها هم با پیامدهای منفی سخت گیری در ازدواج درگیر خواهند شد. مثلا پسر یا دختری که به خاطر این سخت گیری ها موقعیت های ازدواج در سن مناسب را از دست دادهاند، نسبت به ازدواج سرخورده میشود، نسبت به خانواده بهانهگیر شده و حتی امکان ترک خانواده بدون سر و سامان گرفتن را پیشروی خود خواهد داشت.
البته وقتی از سخت گیری در ازدواج صحبت میکنیم تنها والدین نیستند که باعث سخت شدن ازدواج جوانان میشوند. گاهی خود جوانان با ایدهآل گرایی یا مقایسه خود با دیگران معیارهایی برای ازدواجشان در نظر میگیرند که باعث سخت شدن ازدواجشان میشوند. برای بعضی از جوانان از ابتداییترین مرحله ازدواج تا شب عروسی معیارهایی اولویت پیدا میکند که برای فراهم کردنشان نه تنها فشار مالی، بلکه فشار روانی نیز به سراغشان میاید.
ازدواج آسان یعنی چی؟
ازدواج آسان ازدواجی است که موضوعات و مسائل بر اساس درجه اهمیت و تاثیرگذاری در زندگی مشترک طبقه بندی میشود یعنی معیارهای اصلی ازدواج در نظر گرفته می شود و موانع و سخت گیری های غیر منطقی و هزینه های نامعقول برداشته میشود. ازدواج آسان برای فرهنگ و گذشته ما موضوع بیگانه ای نیست و بسیاری شاخص های ازدواج آسان را در فرهنگ و سنت خودمان داشته ایم و برای قرن ها در کشور ما پابرجا بوده است؛ به صورتی که پیشینیان ما از ازدواج و زندگی مشترک آسان و نسبتا بدون دغدغه ای برخوردار بوده و زندگی رضایت بخشی داشته اند؛ ولی امروزه ازدواج جنبه های حقوقی، اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی پیچیده ای یافته است و زندگی رضایت بخش را کاهش داده است؛ بدین نحو که در دوره کنونی شرایط ازدواج آسان به دلیل وجود برخی از باورهای ناکارآمد و همچنین سبک و الگوهای نادرستی همانند تجمل گرایی و تشریفات و… دشوار شده است.
گام هایی برای ازدواج آسان
برای ازدواج آسان در زیر برخی از مهمترین راهکارها را با هم مرور میکنیم.
گام اول :
از خودمان بپرسیم چه قدر این سخت گیری ها در خوشبختی زندگی آینده دختر و پسر تاثیر دارد؟ مثلا برگزاری مراسم در یک تالار مجلل چه قدر میزان خوشبختی عروس خانم و آقا داماد را بعد از شروع زندگی مشترک افزایش میدهد؟ اجاره ماشین آخرین مدل چه قدر برای داشتن یک ازدواج شیرین ضرورت دارد؟
گام دوم:
به پیامدهای منفی این سخت گیری ها توجه کنیم. مواردی که این سخت گیری ها منجر به از دست رفتن فرصت ازدواج شده کم نیستند. چه بسا موقعیت هایی که به خاطر یک سخت گیری بی مورد در جهیزیه یک دختر یا شغل یک پسر از دست رفته است.
گام سوم:
معیارهایمان را اولویت بندی کنیم. اگر حرف مردم و قضاوتشان معیار اصلی برای الگوی ازدواج دو جوان باشد، دیر یا زود با چالش های جدی مواجه خواهند شد. مثلا جوانی که برای راضی کردن مردم با قرض و وام در پی برگزار کردن یک مراسم ازدواج به اصطلاح دهن پرکن است با دو چالش اصلی مواجه خواهد شد:
1-در بسیاری از موارد انتقادها تمامی ندارد و حتی با وجود سختی زیادی که برای برگزار کردن یک مراسم تجملاتی کشیده بازهم انتقادها ادامه خواهد داشت.
2-بعد از مدتی مردم مراسم را با همه خوبی ها و بدی ها فراموش کرده و جوان میماند و قرض و وام هایی که باید آن ها را بپردازد.
گام چهارم:
نباید به سمت مقایسه برویم. طبیعی است که در هر خانواده افراد از نظر مالی، جایگاه شغلی و دارایی ها در یک سطح نیستند. این تفاوت فقط هم محدود به امور مالی نیست. مقایسه کردن نه تنها رضایت از توانمندی های خودمان را کاهش میدهد بلکه باعث نارضایتی و لذت نبردن از دارایی های خودمان هم میشود. در حالت افراطی مقایسه کردن منجر به چشم و همچشمی، حسادت و سایر خصلت های منفی میشود. مقایسه کردن یکی از اصلی ترین دلایل دور شدن از ازدواج آسان و سخت گردن ازدواج برای جوانان است.
راهکارها
برای اینکه در دوران آشنایی پیش از ازدواج تجربه موفقی را بدست آورید و حدالمقدور از نگاه فانتزی در انتخاب همسر دوری نمایید. راهکار های زیر را پیشنهاد میکنیم.
- طرف مقابل خود را همان گونه که هست بپذیرید؛ بجای اینکه به صورت مداوم تلاش کنید که او را تغییر دهید. اگر برخی از ویژگی های او در دوران آشنایی طبق معیارهای شما نبود میتوانید فرایند آشنایی را ادامه ندهید.
- به طور صریح و صادقانه انتظارات خواسته های خود را در میان بگذارید. در غیر این صورت ممکن است در قرارهای آشنایی و زندگی مشترک سوءتفاهم های زیادی بوجود بیاید.
- پیامدها و عواقب نگاه فانتزی در انتخاب همسر را بنویسید و آنها را تجزیه و تحلیل کنید.
- زمینه های مشترک و متفاوت فکری، رفتاری خود را با طرف مقابل پیدا کنید و آنها را فهرست کنید. این کار به درک متقابل شما کمک شایانی مینماید.
- مشاوره پیش از ازدواج را در دستورکار خود قرار دهید. مشاور می تواند با شناسایی شباهت ها و تفاوت های شما، راهکارهای سازنده ای را به شما ارائه دهد.
جمع بندی
در دوران پیش از ازدواج لازم است که نحوه نگرش خود به طرف مقابل و ماهیت رابطه دقت کنید. یکی از موانع ازدواج ثمربخش، نگاه فانتزی در انتخاب همسر است. در نگاه فانتزی شما درباره آینده رابطه تان خیالپردازی بیش از اندازه ای را انجام داده و از توجه به واقعیت موجود صرف نظر میکنید. همچنین تحقیقات کافی و جدی را از طرف مقابل انجام نداده و مرزهایی را در رابطه تعیین نمیکنید. از توجه به نشانه های هشداردهنده در رابطه به سادگی عبور میکنید. به علاوه خواسته ها و احساسات مختلف خود را بیان نمیکنید و بار رابطه صرفا بر دوش شماست. نگاه فانتزی پیامدهای جدی را برآینده روابط برجای میگذارد. مثلا ممکن است شما انتظار رفتار غیرواقعی از طرف مقابل نمایید. دست به مقایسه های غیر منطقی بزنید. در نگاه فانتزی تمرکز شما صرفا بر روی نقاط قوت رابطه است و از ارزیابی و تحقیق صرف نظر میکنید.
برای کسب تجربه موفق در دوران آشنایی پیش از ازدواج توصیه میکنیم واقعیت های فکری، رفتاری طرف مقابل را شناسایی نمایید. معیارها و خواسته های خود را بیان کنید. پیامدهای منفی نگاه فانتزی را درنظر بگیرید. در دوران آشنایی به نقاط مشترک و متفاوت خود توجه کنید. همچنین مشاوره پیش از ازدواج را میتوانید جز اولویت های خود قرار دهید. امیدواریم از مطالعه این مقاله برای تصمیم گیری های خود استفاده برده باشید. با حامین یار رسانه ازدواج آسان همراه باشید.