Kendra Cherry
How do we know we are in a healthy relationship
9 دقیقه
محمدسجاد غفوری
با مطالعه این مقاله پاسخ پرسش های زیر را دریافت خواهید کرد:
1-برای ارزیابی سلامت رابطه چه سوالاتی از خود بپرسیم؟
2-ویژگی های روابط سالم کدام است؟
3-ویژگی های روابط ناسالم چیست؟
4-چگونه روابط سالمتر ایجاد کنیم؟
تحقیقات نشان می دهد که روابط اجتماعی مطلوب برای سلامتی جسمی و روانی ما موضوعی حیاتی است. طبق مطالعات مختلف افرادی که از تعاملات سالمی برخوردارند رفتارهای معقولی را از خود نشان می دهند. یکی از مصادیق کلیدی این موضوع، برقراری و حفظ رابطه سالم با طرف مقابل برای ازدواج است. چنانچه کیفیت رابطه در دوران نامزدی یا در زندگی مشترک بدون چالش به نظر برسد، بازهم بهتر است که به دنبال ارتقای آن باشیم.
با مطالعه این مقاله میتوانید برخی از چالش های احتمالی که ممکن است موفقیت ازدواج شما را تحت تاثیر قرار دهد را شناسایی نمایید. همچنین می توانید از تبدیل چالش های جزئی به مشکلات بزرگتر جلوگیری به عمل بیاورید. از این لحاظ این مقاله به شما کمک می کند تا کیفیت روابط خود را تجریه و تحلیل نموده و در صورت لزوم بتوانید برخی از خلاهای آن را برطرف نمایید. مطالعه این مقاله هم برای کسانی که در فرایند آشنایی به سر می برند و هم برای افرادی که در زندگی مشترک قرار دارند سودمند می باشد. خانم کندرا چری در سال 2023 در سایت وری ول مایند به راههای تشخیص قرارداشتن در یک رابطه سالم اشاره کرده است.
سوالاتی برای ارزیابی سلامت رابطه
هیچ رابطه ای به صورت کاملا وفق مراد ما نیست. در واقع هر رابطه ای ممکن است برخی خلاها و کاستی را داشته باشد. با این حال توجه به برخی از موضوعات، حیاتی به نظر می رسد. برای ارزیابی سلامت رابطه تان لازم است است که از خود چنین سوالاتی بپرسید:
1-آیا شما و طرف مقابل مقابل به یکدیگر اعتماد دارید؟ برای مثال آیا میتوانید بر سر وعده هایی که به یکدیگر میدهید پایبند باقی بمانید؟
2-آیا شما و طرف مقابل به همدیگر احترام میگذارید؟ مثلا آیا هنگام گفت وگو از زبان محترمانه استفاده میکنید؟
3-آیا شما و طرف مقابل قادر هستید که از اهداف و علائق یکدیگر حمایت کنید؟ مثلا می توانید با علائق حرفه ای و شغلی یکدیگر کنار بیایید؟
4-آیا با یکدیگر صادق و روراست هستید؟ برای مثال می توانید بدون تعارف و رودربایستی خواسته های خود را ابراز نمایید؟
5- آیا میتوانید بخشی از هویت فردی خود را حفظ کنید؟ برای مثال بعد از ازدواج میتوانید پیشرفت شغلیتان را ادامه دهید؟
6-آیا انصاف در رابطه شما وجود دارد؟ مثلا تقسیم صحیح مسئولیت پس از ازدواج در گفت و گوهای شما چه نقشی دارد؟
در نظر بگیرید که شدت این نیازها در هر فردی نسبت به فرد دیگر تفاوت دارد. مثلا برای برخی حفظ حریم خصوصی اولویت بیشتری دارد. در روابط سالم، این تفاوت های طبیعی از جانب طرفین به رسمیت شناخته میشود.
ویژگی های روابط سالم
برخی از ویژگی ها یک ارتباط بین فردی سالم را از یک ارتباط ناسالم متمایز میکند. در اینجا به چندین مورد کلیدی اشاره میکنیم.
1-اعتماد
اعتماد بخش کلیدی در رابطه سالم است. تحقیقات نشان میدهد روابطی که در اوایل زندگی تجربه میشود به شکلگیری انتظارات در روابط آینده کمک میکند. اگر روابط گذشته شما در محیط خانوادگی به صورت امن و با ثبات بوده است، به احتمال زیاد در روابط آینده به افراد اعتماد خواهید کرد. با این حال، اگر روابط گذشته شما ناپایدار و بی ثبات بود، ممکن است ناچار شوید چالش های مربوط به اعتماد خود را به حل و فصل کنید.
پس شکل گیری اعتماد در گذشته پایه های اعتماد در بزرگسالی را ایجاد می کند. شکل گیری اعتماد در رابطه به کیفیت رابطه شما با طرف مقابل بستگی دارد. برای مثال وقتی طرف مقابل شما فردی است که معیارهای روابط سالم را دارست میتواند فرد مورد اعتمادی باشد.
2-گشاده رویی
یکی از ویژگیهای روابط سالم، سعه صدر و گشاده رویی است. دو طرف از زمان آشنایی تا زمان زندگی زیر یک سقف در سطوح مختلفی از پذیرش و گشاده رویی قرار دارند. برای مثال میزان راحتی شما در ابراز احساسات تان در دوران آشنایی در مقایسه با زندگی مشترک تفاوت هایی دارد. مهم است که هر یک از طرفین دچار این احساس نشوند که باید در بسیاری از مسائل باید دست به خودسانسوری بزنند. با افزایش صمیمیت در یک رابطه، طرفین به تدریج افکار، نظرات و احساسات خود را با یکدیگر در میان میگذارند. این موضوع به ایجاد ارتباط عمیقتر و اعتماد بیشتر کمک میکند.
گشاده رویی این معنا را نمی دهد که شما باید تک تک چیزها را با طرف مقابل تان به اشتراک بگذارید. هر فردی حریم خصوصی و فضای خود را در اختیار دارد. این موضوع مهم است که آیا طرفین جهت اشتراک گذاشتن نیازهای خود از فرایند آشنایی تا ورود به زیر یک سقف احساس راحتی میکنند؟
3-مرزهای سالم
مرزهای سالم برای هر فردی منحصر به فرد است. هر یک از طرفین ممکن است خواسته ها و نیازهای ویژه خود را داشته باشند. از این رو یافتن راه هایی برای احترام به مرزهای دو طرف بسیار مهم است. مرزها نشان می دهد که هر فردی نیازها و انتظارات ویژه خود را دارد. همچنین تعیین کننده چیزهایی است که آنها را در رابطه میخواهید یا نمی خواهید.
طرف مقابل شما با انتظارات ناسالم خود ممکن است انتظار داشته باشد که هر زمانی از جزئیات فعالیتهای شما مطلع باشد. همچنین ممکن است بخواهد رفتارهای شما را کنترل کند.
4-احترام دو جانبه
احترام متقابل در روابط نزدیک و سالم اهمیت فراوانی دارد که شامل عدم تحقیر و سرزنش می باشد. طرفین میتوانند احترام خود را با شیوه های مختلفی نشان دهند. از جمله گوش دادن، اجتناب از به تعویق انداختن نیازهای همدیگر، درک و بخشش. همچنین ایجاد فضایی مناسب برای یکدیگر، احترام به فردیت طرف مقابل، حمایت از علاقهمندیها، نشان دادن قدردانی و همدلی حائز اهمیت است.
5-عشق و محبت
پس از چندین قرار ملاقات، صمیمیت و محبت میان طرفین به تدریج تجربه می شود. در این شرایط روابط سالم با عشق و محبت مشخص میشوند. این روابط معمولاً با عشق پرشور یا اشتیاق شدید آغاز میشوند که شامل احساسات قوی و پرشور است. این حالت به تدریج به عشق همدلانه تبدیل میشود که با احساسات محبت، اعتماد، صمیمیت و تعهد همراه است. با گذشت زمان، اشتیاق اولیه کاهش مییابد، اما زوجهای موفق میتوانند صمیمیت عمیقتری را ایجاد کنند. هیچ مقدار مشخصی از محبت یا صمیمیت برای همه مناسب نیست. کلید یک رابطه سالم این است که هر دو طرف از سطح محبت خود راضی باشند.
نشانه های روابط ناسالم
گاهی کیفیت روابط در فرایند آشنایی و در زندگی مشترک می تواند تغییر یافته و جنبه های سالم آن کمرنگ شود. یک رابطه زمانی ناسالم است که جنبههای منفی بر جنبههای مثبت غلبه کند یا رفتارهای خاصی برای یکی یا هر دو طرف مضر باشد. نشانههای سلامت ضعیف رابطه شامل تلاش برای کنترل رفتار طرف مقابل، اجتناب از گفت و گو با یکدیگر. همچنین ترس از بیان نظرات، فشار برای ترک فعالیتهای مورد علاقه، انتقاد از انتخابها و احساس فشار برای تغییر هویت است.
عدم مواجهه صحیح در حل و فصل تعارضات، فقدان حریم خصوصی، نادیده گرفتن نیازهای شخصی، ارتباطات ضعیف از دیگر نشانهها هستند. برخی از این مسائل ممکن است موقتی باشند و با روشهای خودیاری یا مشاوره قابل حل باشند. اما در موارد جدیتر، مانند رفتارهای آزاردهنده، حفظ ایمنی و امنیت شخصی باید در اولویت قرار گیرد.
چگونه روابط سالمتر ایجاد کنیم؟
1-تا حد توان تلاش کنید
برقراری رابطه با کیفیت به تلاش و جدیت مستمر شما و طرف مقابل نیاز دارد. اگر صرفا شما در حال تلاش برای بهبود روابط باشید، منجر به یک رابطه یکطرفه میشود. این شرایط میتواند شما را در حالت استرس مضاعف و خستگی عاطفی قرار دهد. هر شخص باید آماده باشد که سهم خود را در حفظ کیفیت ارتباط و رفع مشکلات، انجام دهد.
2-قدردانی خود را نشان دهید
همسرانی که از یکدیگر احساس قدردانی میکنند، معمولاً صمیمیت و بهزیستی بیشتری را تجربه میکنند. پیدا کردن راههایی برای ابراز این قدردانی نیز مهم است. یک مطالعه نشان داده که نشان دادن قدردانی به شریک زندگی میتواند کیفیت رابطه را ارتقا دهد. بهویژه زمانی که این قدردانی بهطور واقعی ابراز شود. تحقیق دیگری اشاره میکند که احساس قدردانی از سوی شریک زندگی به حفظ رابطه کمک میکند، حتی در زمانهای تنش و فشار مالی.
3-جنبه های مختلف زندگی را جذاب نگهدارید
در زندگی مشترک سعی کنید که از روال سابق انجام برخی از کارها خارج شوید. مثلا تجارب جدیدی را با کمک یکدیگر کشف کنید. این موضوع کمک میکند تا روابط شما شاداب و جذاب باقی بماند. مثلا می توانید به سراغ تفریحات یا سرگرمی های جدید بروید. همچنین گفت و گوهای عمیق می تواند کیفیت روابط شما را تازه کند.
4-کمک گرفتن از فرد متخصص
اگر احساس می کنید که رابطه شما ممکن است از کمک های بیرونی بهره مند شود، با یک مشاور یا درمانگر صحبت کنید. پیدا کردن یک متخصص سلامت روان ماهر در رسیدگی به مسائل بینفردی و روابط میتواند به شما کمک کند تا رابطه باکیفیتی را برقرار کنید. همچنین بتوانید با برخی از مسائلی که ممکن است برایتان چالش برانگیز باشد کنار بیایید.
جمع بندی
برقراری و حفظ روابط مطلوب با طرف مقابل برای ازدواج از موضوعات کلیدی محسوب می شود. در این مسیر لازم است چالش های بر سر این راه را شناسایی کنید. به طور مثال شناخت میزان تاثیر تجربیات خود پیش از ازدواج می تواند به انتخاب منطقی و صحیح ما کمک شایانی کند. برای ارزیابی سلامت رابطه بایستی برخی از سوالات کلیدی را از خود بپرسید. مثل میزان اعتماد و احترام به یکدیگر و…
روابط سالم به ویژگی هایی مهمی نیازمند است. مهمترین آنها عبارت اند از اعتماد، گشاده رویی، مرزهای سالم، احترام دوجانبه و… نادیده گرفتن آن جز ویژگی های روابط ناسالم تلقی می شود. برای حفظ روابط سالم لازم است تا حد توان تلاش خود را نشان دهید. قدردانی تان را ابراز کنید و جنبه های مختلف زندگی را جذاب نگه دارید.