Leah Aguirre LCSW

6 Signs of Being Stuck in a Fantasy of a Relationship

ایده آل گرایی در ازدواج

7 دقیقه

مترجم:

محمدسجاد غفوری

برخی از جوانان در دوران آشنایی پیش از ازدواج با چالش های ویژه‌ای روبه رو می‌شوند. بسیاری از این مسائل ریشه در نحوه نگرش و شناخت ما دارد. یکی مسائلی که در دوران آشنایی مانع اساسی در شناخت و ارزیابی صحیح طرف مقابل است، نگاه فانتزی در ازدواج می باشد. به نظر شما نگاه فانتزی در انتخاب همسر چه پیامدهای منفی در ازدواج شما به دنبال خواهد داشت؟ دکتر لس اگری در مقاله ای با عنوان«Signs of Being Stuck in a Fantasy of a Relationship» در مجله سایکلوژی تودی سعی کرده تا ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کند. در ادامه تحلیل دکتر اگری در خصوص نگاه فانتزی در انتخاب همسر را با هم مرور می‌کنیم.

ریشه نگاه فانتزی در انتخاب همسر

برخی افراد در مراحل آشنایی پیش ازدواج، شناخت و اطلاعات کافی از خود و طرف مقابل و ماهیت رابطه کسب نمی کنند. به همین دلیل انتظارات نامعقول و غیر واقع بیانه ای را پرورش می دهند. اگر وضعیت آنها را به خوبی بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که روابط شان به احتمال زیاد زودگذر و کوتاه مدت است. در واقع برخی افرادی که در این حالت قرار می گیرند نسبت به طرف مقابل خود، نگاه فانتزی پیدا می‌کنند.

نگاه فانتزی یعنی نحوه برداشت ما از طرف مقابل که طبق واقعیت های مربوط به او نیست. در نگاه فانتزی، انتظارات و امیال ما در نگاه به طرف مقابل دخالت بسیاری دارند. برای مثال شما در این رابطه توجه و تمرکز بیش از اندازه به خوبی ها و شایستگی های طرف مقابل تان دارید. از توجه و دقت در کاستی های او غفلت می ورزید. در دوران آشنایی امیدوار هستید که صمیمیت عمیق تان نسبت به طرف مقابل بلاخره می‌تواند افکار و رفتار وی را تغییر دهد. به نظر شما نگاه فانتزی نسبت به طرف مقابل در نهایت به راهکار قابل دفاعی منتهی می‌شود؟

نشانه های نگاه فانتزی در انتخاب همسر چیست؟

  1.  در دوران آشنایی با طرف مقابل به صورت مداوم در مورد آینده زیبای زندگی مشترک تان رویاپردازی می‌کنید. مثلا درباره سفر به اماکن گردشگری خارج از کشور برنامه ریزی می نمایید.در حالی که ممکن است از توجه به مسائل و موضوعات کلیدی در این دوران که باید آنها را لحاظ می‌کردید غفلت کنید.
  2. وقتی قبل از انجام تحقیقات کافی و شناخت معیارهای یکدیگر، صمیمیت و عشق زودهنگامی را تجربه می‌کنید. به دنبال تجارب ایده آل و دلپذیری می گردید. مثلا ممکن است برای طرف مقابل تان هدایای گران قیمتی خریداری کنید. در چنین شرایطی شما به واقعیت های مربوط به رابطه و طرف مقابل توجه کافی نمی کنید. در واقع تمرکز شما بر روی نسخه فانتزی طرف مقابل است.
  3. وقتی که شما برخی از نشانه های هشدار دهنده ای را از طرف مقابل مشاهده نموده و بی تفاوت از کنار آن عبور می‌کنید. مثلا طرف مقابل نمی‌تواند خشم خود را کنترل کند یا وابستگی بیش از اندازه ای به والدین خود دارد. اگر شما رفتارهای مخرب طرف مقابل را توجیه نمایید و یا چندان به آن اهمیت ندهید، هنوز نسبت به طرف مقابل نگاه فانتزی دارید.
  4. نگاه فانتزی می تواند شما را از رویکرد بالغانه به موضوعات دور نماید. برای مثال در دوران آشنایی مرز و حریم مناسب یکدیگر را درنظر نمی گیرید و رفتارهای بچگانه ادامه دارد. مثلا شما تمایل دارید هر موضوعی را که در رابطه تان پیش می آید را برای خانواده تان درمیان بگذارید. در چنین شرایطی راه برای دخالت دیگران هموار گردیده و روابط حالت زودگذر و ناپایدار پیدا می‌کند.
  5. وقتی در دوران آشنایی به برخی از احساسات منفی خود توجه نکرده و آن ها را سرکوب کنید. در این حالت حتی ممکن است دست به توجیه عقلانی بزنید که از طریق آن احساسات منفی تان را به حداقل برسانید. مثلا علت جواب ندادن تماس تان را از طرف مقابل جویا نشوید و احساس ناراحتی ناشی از آن را با طرف مقابل در میان نگذارید. در واقع گاهی اوقات نگاه فانتزی در این شرایط اجازه ابراز احساسات منفی را نمی‌دهد.
  6.  وقتی در افزایش کیفیت رابطه خود تلاش بیشتری از خود نشان می دهید. از طرفی طرف مقابل در این زمینه کم کاری کرده و برای افزایش عمق رابطه قدم موثری برنمی‌دارد. یعنی همه بار روابط بر دوش شما قرار بگیرد. مثلا دائما شما قرار ملاقات را تعیین می‌کنید. یا همیشه شما هستید اهدافی را برای زندگی مشترک تعیین می‌کنید. این موضوع گاهی ریشه در نگاه فانتزی شما نسبت به طرف مقابل دارد‌.

پیامدهای نگاه فانتزی در انتخاب همسر

برخی از جوانب منفی نگاه فانتزی در انتخاب همسر در دوران آشنایی پیش از ازدواج عبارت اند از:

  1. گاهی نگاه فانتزی شما براساس شرایط واقعی طرف مقابل نیست.‌ در این حالت شما سعی می‌کنید دیدگاه فانتزی خود را به طرف مقابل تحمیل کنید تا او براساس تصور شما رفتار نماید. فرد در این شرایط ممکن است که خود را با انتظارات شما تطبیق ندهد و زمینه تنش ایجاد شود. مثلا فکر می کنید طرف مقابل شما فرد دست و دل بازی است و شما در این زمینه به او پافشاری می کنید.
  2. وقتی وارد زندگی مشترک شوید ممکن است روابط فعلی خود را با حالت ایده آل مقایسه نمایید. وقتی که مشاهده کنید که رابطه فعلی شما با حالت ایده آل مدنظرتان فاصله دارد احساس دلسردی به شما دست می‌دهد. مثلا نگاه فانتزی شما نسبت به طرف مقابل این است که در هر شرایطی خوش برخورد است. ولی گاهی می بینید که با یک رخداد، رفتار ایشان تغییر کند و در این حالت احساس متفاوتی را تجربه کنید.
  3. در نگاه فانتزی نسبت به طرف مقابل غالبا شما ممکن است به مسائل و موضوعات کلیدی و سرنوشت ساز توجهی نکنید. صرفا نگاه شما به نقاط مثبت و خوشایند باشد. اما آن مسائل به تدریج زندگی مشترک شما را تحت تاثیر منفی قرار می دهد. مثل یک خصوصیت رفتاری نامناسب در طرف مقابل که در دوران آشنایی نسبت به آن بی توجهی می‌کردید.
  4. وقتی نگاه ایده آل گرایانه ای را نسبت به طرف مقابل دارید. در این حالت از خود وقت و انرژی بیش از اندازه ای را اختصاص میدهید. ممکن است این احساس را تجربه نمایید که انگار در این رابطه از شما قدردانی نمی‌شود. بعد از مدتی ممکن است احساس کنید که هزینه های سرمایه گذاری در رابطه بیشتر از مزایای آن بود. مثلا ممکن است  با طرف مقابل همدلی کنید ولی او نسبت به مسائل مدنظر شما توجهی از خود نشان ندهد و برعکس، شما را سرزنش کند.
  5. نگاه فانتزی می تواند شما را از تحقیق و اندیشه درباره واقعیت های مربوط طرف مقابل دور کند. در این شرایط ممکن است که وجود برخی از چالش ها را انکار کنید. یا پرداختن به آن را هنگام ورود به زیر یک سقف به تعویق بیندازید. مثلا ممکن است از توجه به ویژگی ریسک پذیری طرف مقابل چشم بپوشید و بعداً همین موضوع در زندگی مشترک، مشکل‌ساز شود.

راهکارها

برای اینکه در دوران آشنایی پیش از ازدواج تجربه موفقی را بدست آورید و حدالمقدور از نگاه فانتزی در انتخاب همسر دوری نمایید. راهکار های زیر را پیشنهاد می‌کنیم.

  1. طرف مقابل خود را همان گونه که هست بپذیرید؛ بجای اینکه به صورت مداوم تلاش کنید که او را تغییر دهید. اگر برخی از ویژگی های او در دوران آشنایی طبق معیارهای شما نبود می‌توانید فرایند آشنایی را ادامه ندهید.
  2. به طور صریح و صادقانه انتظارات خواسته های خود را در میان بگذارید. در غیر این صورت ممکن است در قرارهای آشنایی و زندگی مشترک سوءتفاهم های زیادی بوجود بیاید.
  3. پیامدها و عواقب نگاه فانتزی در انتخاب همسر را بنویسید و آنها را تجزیه و تحلیل کنید‌.
  4. زمینه های مشترک و متفاوت فکری، رفتاری خود را با طرف مقابل پیدا کنید و آنها را فهرست کنید. این کار به درک متقابل شما کمک شایانی می‌نماید.
  5. مشاوره پیش از ازدواج را در دستورکار خود قرار دهید. مشاور می تواند با شناسایی شباهت ها و تفاوت های شما، راهکارهای سازنده ای را به شما ارائه دهد‌.

جمع بندی

در دوران پیش از ازدواج لازم است که نحوه نگرش خود به طرف مقابل و ماهیت رابطه دقت کنید. یکی از موانع ازدواج ثمربخش، نگاه فانتزی در انتخاب همسر است. در نگاه فانتزی شما درباره آینده رابطه تان خیال‌پردازی بیش از اندازه ای را انجام داده و از توجه به واقعیت موجود صرف نظر می‌کنید. همچنین تحقیقات کافی و جدی را از طرف مقابل انجام نداده و مرزهایی را در رابطه تعیین نمی‌کنید. از توجه به نشانه های هشداردهنده در رابطه به سادگی عبور می‌کنید. به علاوه خواسته ها و احساسات مختلف خود را بیان نمی‌کنید و بار رابطه صرفا بر دوش شماست. نگاه فانتزی پیامدهای جدی را برآینده روابط برجای می‌گذارد. مثلا ممکن است شما انتظار رفتار غیرواقعی از طرف مقابل نمایید. دست به مقایسه های غیر منطقی بزنید. در نگاه فانتزی تمرکز شما صرفا بر روی نقاط قوت رابطه است و از ارزیابی و تحقیق صرف نظر می‌کنید.

برای کسب تجربه موفق در دوران آشنایی پیش از ازدواج توصیه می‌کنیم واقعیت های فکری، رفتاری طرف مقابل را شناسایی نمایید. معیارها و خواسته های خود را بیان کنید. پیامدهای منفی نگاه فانتزی را درنظر بگیرید. در دوران آشنایی به نقاط مشترک و متفاوت خود توجه کنید. همچنین مشاوره پیش از ازدواج را می‌توانید جز اولویت های خود قرار دهید.

برای مطالعه بیشتر:

معیارهای انتخاب همسر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *