مهمترین آزمون ‌های روانشناسی برای ازدواج
مهمترین آزمون ‌های روانشناسی برای ازدواج

10 دقیقه

محمدسجاد غفوری

محمدسجاد غفوری

مهمترین آزمون ‌های روانشناسی برای ازدواج

با مطالعه این مقاله پاسخ پرسش های زیر را دریافت خواهید کرد:

1-آزمون های روانشناسی چه کمکی به ازدواج ما می‌کند؟

2- مهمترین آزمون های روانشناسی ازدواج کدام ها هستند؟

3- استفاده از این آزمون ها برای ازدواج چه چالش هایی به دنبال دارند؟

ازدواج موفق نیازمند کمک گرفتن از ابزار مختلفی می‌باشد. قرارهای ملاقات، تحقیق، دیدارهای خانوادگی، مشاوره پیش از ازدواج و… ازجمله راهبردهایی است که به منظور شناخت پیش از ازدواج از آن های استفاده می‌شود. در کنار این موارد، آزمون های روانشناسی برای ازدواج  یکی از ابزارهای کمکی مهم است که نقش بسزایی را در آمادگی ازدواج برای طرفین ایفا می‌کند. این آزمون‌ها در ارزیابی عملکرد شناختی، هیجانی و رفتاری افراد برای ازدواج، نقش ویژه ای دارد.

 در این مقاله قصد داریم ابعاد مختلف نقش آزمون های روانشناسی در ازدواج را اشاره نماییم. در ابتدا به نقش موثر این آزمون ها در ازدواج اشاره می کنیم. در گام بعد به معرفی چند تست مشهور در این زمینه می پردازیم. در انتها نیز به چالش های احتمالی استفاده از تست ها اشاره خواهیم کرد.

نقش موثر آزمون های روانی برای ازدواج

-با کمک آزمون های روانشناسی نقاط قوت و ضعف فرد در ابعاد مختلف شناختی، هیجانی، سبک های ارتباطی و رفتاری ارزیابی می‌شود. بدین ترتیب آزمون ها بینشی را به شما ارائه می‌کند که می توانید قبل از اقدام به ازدواج به خودآگاهی نسبی برسید و برای ازدواج تصمیم درستی بگیرید. برای مثال اگر طبق یک آزمون معتبر متوجه شخصیت برون گرای خود شوید، ممکن است در نحوه نگرش و اقدام شما به ازدواج تاثیر بگذارد.

2- اگر مشاور صلاح بداند می تواند برخی از آزمون های روانشناختی مخصوص تشخیص اختلالات را از فرد گرفته و اختلال احتمالی را در وی شناسایی نمایند. در این شرایط مشاور با کمک تشخیص خود می تواند فرد را قبل از اقدام به ازدواج به درمان اختلال اش ترغیب نماید. مثلا اگر مشاور با کمک مصاحبه و آزمون به وجود اختلال فرد پی ببرد، با کسب توافق فرد، گام هایی را برای درمان طراحی می کند.

3- آزمون های روانشناسی برای ازدواج بینشی می‌دهد که با کمک آن می‌توانید انتظارات خود از ازدواج را بشناسید و رفتار و عملکرد خود را بهتر پیش‌بینی کنید. درحالی با روش های دیگر شاید نتوانید به وجود برخی از ویژگی های پنهان خود پی ببرید. در صورت لزوم می توانید با توجه به نتایج تست روی ارتقای ویژگی خود کار کنید. مثلا طبق نتایج تست، اگر ریسک پذیری شما بیش از حد است می توانید برای تعدیل آن اقدام موثری انجام دهید.

4-آزمون های روانشناختی با کمک شناسایی ابعاد مختلف شخصیتی می تواند نقاط تنش زای احتمالی را شناسایی کند. بدین صورت که چالش های احتمالی را زودتر حل و فصل کنید. طرفین با شناخت این ویژگی ها می توانند با کمک یکدیگر راهبردهایی را برای حل و فصل آن موضوعات ایجاد کنند. برای مثال وقتی طبق تست فهمیدید که نیاز به تفریح طرف مقابل زیاد است، شما راحت تر با این قضیه کنار می آیید.

معرفی برخی آزمون های روانشناختی برای ازدواج

  1. در این قسمت قصد داریم تست های معتبر در زمینه پیش از ازدواج را معرفی کنیم. هر اندازه نتایج آزمون های روانشناسی برای ازدواج شما شباهت بیشتری با نتایج آزمون طرف مقابل داشته باشد، احتمال موفقت در ازدواج شما بیشتر خواهد بود. در ادامه برخی از تست های رایج در حوزه پیش از ازدواج را اشاره می کنیم.

    1)تست شخصیت 16 عاملی کتل

    یکی از جامع ترین آزمون های روانشناسی برای ازدواج، تست شخصیت کتل است. تعداد سوالات این آزمون 187 سوال می باشد و حدود 40 دقیقه تکمیل آن از شما زمان می برد. با انجام آن ویژگی های مختلف شخصیتی شما بر روی نمودار نشان داده می شود و ارزیابی دقیقی از خصوصیات شما می نماید.

      انجام این تست بر میزان خودشناسی شما تاثیر بسزایی دارد. برای مثال این آزمون میزان علاقه شما را به روابط اجتماعی نشان می دهد. میزان ثبات هیجانات شما در واکنش به رویدادها را ارزیابی می کند. سطح قدرت طلبی یا اطاعت پذیری و دلمردگی یا سرزندگی شما را در واکنش به رویدادها اندازه گیری می نماید. همچنین میزان جسارت، پافشاری، با وجدان بودن، زود باوری یا شکاکیت خود را با انجام این تست می توانید شناسایی کنید.

    به علاوه اهل عمل بودن یا خیال پردازی، صراحت، محافظه کاری، خوداتکایی و اضطراب از دیگر ویژگی هایی است که با انجام آزمون کتل می توانید میزان آن را در وجود خود شناسایی کنید. همچنین می‌توانید میزان برون گرایی، اضطراب، انعطاف‌پذیری، استقلال، کنترل غرایز، میزان سازگاری، قدرت رهبری و خلاقیت را با کمک این تست ارزیابی نمایید.

    میتوانید از طریق لینک زیر این آزمون را انجام دهید:

    https://esanj.ir/16-personality-factor-test

    2) نیازهای اساسی گلاسر:

    یکی از آزمون های کاربردی که برای ارزیابی پیش از ازدواج متاسب است، آزمون نیازهای اساسی گلاسر است. طبق نظریه گلاسر هر انسانی دارای 5 نیاز اساسی است. این نیازها عبارت اند از بقا، عشق و تعلق، آزادی، پیشرفت و قدرت و تفریح که آزمون گلاسر این آیتم ها را اندازه گیری می کند. تعداد سوالات این آزمون 35 سوال می‌باشد و مدت زمان پاسخ گویی به این آزمون حدود 10 دقیقه است. هرچه در این آزمون نمره بیشتری را کسب کنید یعنی شدت آن نیاز در شما بیشتر است.

      انجام این آزمون به شما کمک می کند تا نیازها و انگیزه های خود را بهتر شناسایی کنید و از طریق آن بتوانید انتظارات خود را به صورت شفاف با یکدیگر درمیان بگذارید. همچنین با کمک این تست می توانید نیازها و انگیزه های طرف مقابل خود را بهتر درک کنید و به رشد همدلی شما کمک شایانی می کند. وقتی از نیازها و انگیزه های طرف مقابل باخبر باشید ارتباط عمیق تری با طرف مقابل برقرار می کنید. به علاوه با درک و فهمی که با کمک این تست از نیازهای طرف مقابل پیدا می کنید خواهید توانست که راه حل های مناسب تری برای حل تعارض پیدا کنید. در واقع درک نیازهای اساسی یکدیگر می تواند به شما و طرف مقابل کمک کند تا حوزه های اختلافی را بهتر حل و فصل نمایید.

    https://esanj.ir/glasser-basic-needs-test

     

    3)تست شخصیت شناسی MBTI:

    یکی از رایج ترین تست هایی که در زمینه های مختلف ازجمله در ازدواج از افراد گرفته می شود، تست شخصیت شناسی MBTI است. این تست دارای 60 سوال است و تکمیل آن حدود 15 دقیقه زمان می برد. هر فردی در این آزمون دارای یکی از 16 نوع شخصیت است. افرادی که در ابعاد این آزمون با یکدیگر شباهت بیشتری دارند، میزان رضایت شان از رابطه بیشتر است.

     با آزمون MBTI می توانید مولفه های اصلی شخصیت خود را شناسایی کنید. مولفه اول بعد برون گرایی-درون گرایی است. افراد برون گرا از تعاملات اجتماعی انرژی مورد نیازشان را تامین می کنند و افراد درون گرا غالبا از تنها بودن انرژی کسب می کنند. مولفه دوم بعد حسی-شهودی است. افراد حسی توجه زیادی به واقعیت های پیرامون خود دارند. افراد شهودی بجای تجربیات عملی به نمادها و مفاهیم علاقه مند هستند و مسائل را از طریق بینش حل می‌کنند. مولفه سوم بعد منطقی-احساسی است. افراد منطقی بر واقعیت های عینی تمرکز بیشتری دارند و در تصمیم‌گیری استوار هستند. افراد احساسی، احساسات مختلف خود را هنگام تصمیم‌گیری لحاظ می‌کنند. مولفه سوم بعد قضاوت گر-ادارکی است. افراد قضاوت گر کارهای خود را از قبل برنامه ریزی می‌کنند و تصمیم گیری سریعی دارند. افراد ادراکی در مواجهه با رویدادها منعطف تر و سازگار تر هستند.

    https://esanj.ir/myers-briggs-type-indicator-mbti

     

    4) تست طرحواره های ناسازگار یانگ

     یکی از تست های مهم پیش از ازدواج تست طرحواره یانگ است. طرحواره یعنی اینکه ما چگونه به خود و دیگران نگاه می کنیم و چه طور فکر می کنیم و احساسات خود را بیان کنیم. برخی از طرحواره ها مخرب هستند و بر روابط ما بر دیگران تاثیر منفی می گذارند. برخی از طرحواره های رایج عبارت اند از طرحواره رهاشدگی، محرومیت هیجانی، بی اعتمادی، نقص و شرم، وابستگی، استحقاق و… فرم بلند این تست 232 سوال دارد که در آن 18 طرحواره اندازه گیری می شود. حدود 40 دقیقه زمان برای تکمیل آن نیاز دارید.

     انجام این تست قبل از انجام ازدواج می تواند طرحواره شاخص خود را بشناسید. این موضوع به شناسایی نقاط قوت و ضعف شما کمک شایانی نموده و می توانید ارزیابی دقیق تری از الگوهای رفتاری ناکارآمد کسب نمایید. لازم است قبل از ازدواج بتوانید به وجود برخی از طرحواره ها پی ببرید و بتوانید زودتر آن ها را حل و فصل نمایید. در این صورت ضریب موفقیت خود را در ازدواج بیشتر خواهید کرد و به پتانسیل های واقعی خود در زندگی دست پیدا خواهید کرد.

    https://esanj.ir/young-early-maladaptive-schema-test

چالش های آزمون های روانشناختی برای ازدواج

آزمون های روانشناسی برای ازدواج علاوه بر اینکه آثار مثبتی در شناخت ویژگی های شخصیتی و رفتاری دارد، برخی از محدودیت هایی را دارد. برخی از چالش های عمده آزمون های روانی برای ازدواج عبارت اند از:

1-طرفین ممکن است به نتایج این آزمون اعتماد زیادی نمایند. آنها ممکن است به این باور برسند که نتایج تست به طور قطعی موفقیت ازدواج آنها را پیش‌بینی می‌کند. این موضوع ممکن است انتظارات غیر منطقی و غیر معقول را ایجاد کند. مثلا چون نمره اضطراب پایین هست، فرد باید خود در همه شرایط و موقعیت ها را آرام نشان دهد.

2- گاهی افراد بر اساس نتایج تست‌های شخصیتی، برچسب‌هایی برای خود می‌سازند. این برچسب‌ها می‌تواند منجر به کاهش تلاش آن‌ها برای بهبود روابط‌شان شود. به عنوان مثال، اگر فردی در تستی درون‌گرا تشخیص داده شود، ممکن است این ویژگی را به عنوان یک برچسب ثابت برای خود بپذیرد و از تعاملات اجتماعی اجتناب کند.

3-نتایج آزمون های روانشناسی برای ازدواج می توانند انتظارات غیرمنطقی را در میان دو طرف ایجاد کنند یعنی طرفین نتایج تست به عنوان وحی منزل تلقی کنند. در این نگرش، طرفین به ماهیت پویای شخصیت و هیجانات انسان توجهی ندارند. مثلا اگر طرفین در فلان ویژگی با یکدیگر همخوان نباشند ممکن است که هر چالشی را در زندگی براساس آن ویژگی بدانند.

4- آزمون های روانشناختی برای ازدواج جای سایر راهبردها را در فرایند آشنایی برای ازدواج را نمی گیرند. یعنی به بهانه انجام تست ها نمی توانید از تحقیقات صرف نظر کنید یا ملاقات های حضوری را کاهش دهید.

همچنین لازم است که توجه نمایید که تفسیر این تست ها نیازمند دانش و تخصص کافی در این زمینه است. برداشت شخصی از این تست ها گاهی وقت ها صحیح نیست. از طرف دیگر لازم است که به این تست ها به عنوان ابزار مکمل و کمکی نگاه کنیم.

جمع بندی

 یکی از راهبردهای مهم در کسب آمادگی برای ازدواج، آزمون های روانشناختی است. افزایش سواد خودشناسی، تشخیص اختلالات احتمالی، شناسایی انتظارات، پیش بینی عملکرد، پیشگیری از چالش های احتمالی ازجمله آثار مثبت آزمون های روانی است. تست های کاربردی متنوعی در دوران پیش از ازدواج وجود دارد. رایج ترین و معتبرترین این آزمون ها عبارت اند از: تست شخصیت 16 عاملی کتل، تست گلاسر، تست MBTI و تست طرحواره های ناسازگار یانگ.

 همچنین اشاره کردیم لازم است به آزمون های روانی صرفا باید به عنوان ابزار کمکی و مکمل نگاه کنیم و بر روی نتایج آن اعتماد و اتکای بیش از اندازه ننماییم. همین طور بایستی توجه کنیم که آزمون های روانشناختی نمی تواند اهمیت سایر راهبردها را در فرایند ازدواج کاهش دهد.

تمرین

1-فکر می‌کنید آزمون های روانشناسی برای ازدواج تا چه اندازه می‌توانند به ازدواج شما کمک کنند؟

2-همین حالا یکی از آزمون ها را انجام دهید. چه میزان نتیجه آزمون با شناخت شما از خودتان مطابقت داشت؟

دیدگاهتان را بنویسید

یازده + 14 =

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://haminyar.ir/?p=21305