ترتیبی که حامین یار برای خواندن مطالب مسیر « نیازسنجی فردی و خودشناسی برای ازدواج» به شما پیشنهاد میکند:
نیازشناسی در هرم مازلو
بخش چهارم
مقدمه
در این بخش به بررسی نیاز های فردی مربوط به ازدواج از دیدگاه هرم نیاز های آبراهام مازلو خواهیم پرداخت. سپس هر کدام از طبقات هرم را با توجه به هدف کسب خودشناسی و شناخت بهتر نسبت به نیاز های خود برای یک ازدواج سالم، معرفی خواهیم کرد. در نهایت تمرینی برای شناسایی این نیاز ها در خود خواهیم داشت. در واقع ازدواج می تواند از طبقات مختلف این هرم با توجه به نیاز های هر طبقه در انسان ها مورد بررسی قرار بگیرد. برای مثال فردی که نیاز به عشق و تعلق خاطر در او زیاد است در ازدواجش به چه صورت می تواند این نیاز را را مرتفع کند؟
آنچه در ادامه خواهید خواند
1) مازلو و هرم نیاز ها
2) دسته بندی و طبقه بندی هرم
3) نیاز های هرم و ازدواج
4) انجام تمرین نیاز ها با توجه به هرم
مازلو و هرم نیاز ها
در انتهای بخش گذشته بیان کردیم، رسیدن به شناخت مناسب و کافی برای نیاز های فردی مربوط به حوزه ازدواج نیازمند ابزار های گوناگونی است. حال یکی از آن ابزارهای مفید برای آشنایی بیشتر و دقیق تر با نیاز ها، نظریه هرم مازلو می باشد. پدید آورنده این نظریه روان شناس آمریکایی آبراهام مازلو می باشد. طبق نظریه این شخص، افراد در تلاش برای خودشکوفایی هستند، به این معنی که میخواهند به بهترین نسخه خود تبدیل شوند. همچنین این هرم از 5 طبقه مختلف تشکیل می شود و هر طبقه شامل تعدادی از نیاز های فردی می شود.در ادامه به توضیح این طبقات خواهیم پرداخت.
دسته بندی و طبقه بندی هرم
طبقه اول: نیاز فیزیولوژیکی شامل نیازهای اساسی برای زنده ماندن، بقا و تولید مثل. مانند غذا، آب، پناهگاه، خواب، رابطه جنسی و…
طبقه دوم: نیاز به امنیت شامل نیاز به احساس امنیت و ثبات، امنیت جانی، مالی، شغلی
طبقه سوم: نیاز به عشق و تعلق: شامل نیاز به عشق، تعلق خاطر، محبت و مهربانی
طبقه چهارم: نیاز به احترام شامل نیاز به عزت نفس، اعتماد به نفس، احترام به خود و احترام از سوی دیگران
طبقه پنجم: نیاز به خودشکوفایی شامل نیاز به تحقق کامل پتانسیل خود و رسیدن به بالاترین سطح تواناییهای خود
نیاز های هرم مازلو و ازدواج
1) نیاز های فیزیولوژیکی
* نیاز به غذا: انسان برای زنده ماندن به مواد مغذی و کالری نیاز دارد. این نیاز شامل خوردن غذا و نوشیدن آب به مقدار کافی است.
* نیاز به پناهگاه: انسان برای محافظت از خود در برابر عناصر طبیعی مانند گرما، سرما، باران و باد به پناهگاه نیاز دارد. این نیاز شامل داشتن سرپناه امن و گرم است.
* نیاز به خواب: انسان برای عملکرد صحیح جسمی و روانی به خواب کافی نیاز دارد. این نیاز شامل 7 تا 8 ساعت خواب در شبانهروز برای اکثر بزرگسالان است.
* نیاز به تولید مثل: این نیاز شامل میل جنسی و تمایل به داشتن فرزند است.
ازدواج به طرق مختلفی می تواند نیاز های فیزویولوژیک افراد را ارضا نماید. بر طرف شدن هر یک از این نیاز ها کمک می کند که سلامت جسمانی بهتر و طول عمر بیشتری را در زندگی تجربه کنیم. مطالعه ای که دانشگاه بریگهام یانگ در سال 2023 بر روی 200000 نفر انجام داد، نشان داد که افراد متاهل 14 درصد کمتر در معرض خطر مرگ زودهنگام به هر دلیلی هستند. همچنین، افراد متاهل 17 درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی و 11 درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از سکته مغزی هستند.
2) نیاز به امنیت
* امنیت مالی: نیاز به داشتن منابع مالی کافی برای برآورده کردن نیازهای اساسی مانند غذا، مسکن و لباس. این نیاز شامل داشتن شغل ثابت، درآمد کافی و پسانداز برای آینده است.
* امنیت عاطفی: نیاز به احساس ثبات و امنیت عاطفی در روابط. این نیاز شامل داشتن روابط سالم و حمایتی با خانواده، دوستان و شریک زندگی است.
* امنیت سلامتی: نیاز به داشتن مراقبتهای بهداشتی مناسب و دسترسی به خدمات پزشکی. این نیاز شامل داشتن بیمه درمانی، مراجعه به پزشک و دریافت داروهای مورد نیاز است.
* امنیت شغلی: نیاز به داشتن شغل امن و مطمئن. این نیاز شامل داشتن قرارداد کاری، حقوق و مزایای مناسب و فرصتهای پیشرفت در شغل است.
همواره انتخاب درست و منطقی برای ازدواج به افراد کمک می کند که بتوانند نیاز های مربوط به امنیت خود را در درون زندگی مشترک ارضا کنند. مطالعه ای که در سال 2019 در دانشگاه میشیگان آمریکا بر روی بیش از 3000 زوج متاهل انجام شد، نتایج آن نشان داد که افراد ازدواج کرده 12 درصد کمتر در معرض خطر از دست دادن شغل خود هستند. همچنین فراد متاهل 15 درصد بیشتر احتمال دارد که در شغل خود ارتقا پیدا کنند.
3) نیاز به عشق و تعلق
* عشق و محبت: نیاز به دریافت و ابراز عشق و محبت از دیگران. این نیاز شامل عشق بین زن و شوهر، عشق دوستانه و عشق خانوادگی است.
* پذیرش: نیاز به پذیرفته شدن توسط دیگران به همان شکلی که هستیم. این نیاز شامل احساس تعلق به یک گروه، داشتن دوستان و داشتن روابط صمیمی است.
* صمیمیت: نیاز به داشتن روابط نزدیک و صمیمی با افراد دیگر. این نیاز شامل به اشتراک گذاشتن افکار، احساسات و تجربیات با دیگران و احساس نزدیکی و صمیمیت با آنها است.
اولین و مهم ترین منبع برای نیاز به عشق و تعلق ازدواج و خانواده است.در فضای ازدواج افراد قادر هستند که در مورد افکار، احساسات و تجربیات خود با یکدیگر صحبت کنند و احساس نزدیکی و صمیمیت با یکدیگر داشته باشند.همچنین همسران میتوانند یکدیگر را به همان شکلی که هستند بپذیرند، نقاط قوت و ضعف یکدیگر را درک کنند و از یکدیگر حمایت کنند.در پژوهشی که جان گاتمن در سال 2021 انجام داد نتایج نشان داد عشق و تعلق خاطر با کیفیت زندگی زناشویی مرتبط است. زوجهایی که سطوح بالایی از عشق و تعلق خاطر را گزارش میکنند، از رضایت زناشویی، صمیمیت و حمایت اجتماعی بیشتری برخوردارند.
4) نیاز به احترام
* احترام به خود: احترام به خود شامل مجموعه گسترده ای از مفاهیم و موضوعات روانشناختی می شود. بر طبق این نظریه احترام به خود به چهار مقوله اعتماد به نفس، احساس ارزشمندی، کرامت و استقلال فردی را در می گیرد.
* احترام از سوی دیگران: احترام از سوی دیگران یکی از نیازهای اساسی انسان در هرم مازلو است و به معنای ارزشگذاری، قدردانی و بهرسمیت شناختن فرد توسط دیگران است.
نکته مهم:گاهی اوقات افراد ازدواج کرده تصور می کنند به واسطه صمیمیتی که با همسرشان دارند می توانند از تمام خطوط قرمز احترام به همسر عبور کنند.در صورتی که نیاز به احترام در هر ازدواجی حتی با عمق صمیمیت فراوان نیاز به احترام گذاری به طرف مقابل دارد. یک ازدواج سالم و منطقی بر پایه احترام متقابل بین دختر و پسر شکل می گیرد و در چنین فضایی همسران به نظرات، احساسات و نیازهای یکدیگر احترام می گذارند، حتی زمانی که با آنها موافق نیستند.مطالعه ای که در سال 2018 انجام شد نتایج آن نشان داد که احترام متقابل بین زوجین با سلامت روان بهتر در میان زوجهای متاهل مرتبط است.
5) نیاز به خود شکوفایی
افرادی که به خود شکوفایی میرسند، احساس رضایت عمیق از زندگی خود دارند و در تلاش هستند تا بهترین نسخه خود باشند.
ویژگی افراد خود شکوفا
* آگاهی از خود: این افراد درک عمیقی از خود، نقاط قوت و ضعف، ارزشها و اهداف خود دارند.
* حل مسئله: این افراد در حل مسائل و مشکلات زندگی خود توانمند هستند و به دنبال راهحلهای مؤثر میگردند.
* معنایابی: این افراد به دنبال معنا و هدف در زندگی خود هستند و در تلاش اند تا در دنیای اطراف خود تأثیر مثبتی بگذارند.
* همدلی: این افراد میتوانند احساسات و نیازهای دیگران را درک کنند و با آنها همدلی میکنند.
در ازدواج هایی که به صورت درست و منطقی شکل می گیرند دختران و پسران از یک دیگر یاد می گیرند یکدیگر را به چالش بکشند و به یکدیگر در رسیدن به اهدافشان کمک کنند.در همچین اتمسفری فرصتی برای افراد ایجاد می شود که تا در کنار همسر خود رشد و تکامل پیدا کنند.