Toketemu Ohwovoriole

How to Stop Obsessing Over Someone

وسواس فکری در ازدواج

8 دقیقه

مترجم:

محمدسجاد غفوری

وقتی عشق و صمیمیت را در زندگی خود تجربه می‌کنیم، بسیاری از جنبه های وجودی ما به نحو مثبتی تغییر می‌کند. یکی از این جنبه ها تغییر در کیفیت و میزان تمرکزمان نسبت به طرف مقابل است. در این لحظات حس کنجکاوی خود را نسبت به فرد مورد علاقه مان نشان می دهیم. گاهی نیز قصد ازدواج داریم و لازم است که در دوران آشنایی، تمرکز کافی را برای شناخت طرف مقابل اختصاص دهیم. این موضوع طبیعی به نظر می رسد و آثار مثبت فراوانی را به دنبال دارد. با این حال وقتی در میزان تمرکز خود نسبت به طرف مقابل افراط کنیم، پیامدهای منفی متعددی به سراغ ما می آید. وسواس فکری نسبت طرف مقابل یکی از معضلات مهم در فرایند آشنایی دوران پیش از ازدواج است. شما از وسواس فکری نسبت به طرف مقابل چه تعریفی را مدنظر دارید؟

گاهی برای برخی این تجربه پیش آمده است که نمی‌توانند از تفکر بیش از اندازه درباره کسی که به او علاقه‌مند هستند صرف‌نظر کنند. برای مثال ممکن هست که ساعت های طولانی زمان بگذارند که صفحات اجتماعی طرف مقابل‌شان را مرور کنند. در ظاهر ممکن است که این موضوع بی‌ضرر به چشم آمده و آن را ناشی از ارضای حس کنجکاوی فرد بدانیم. اما اگر دقت بیشتری کنیم این موضوع زمان و انرژی بیشتری از فرد گرفته و بر سایر جنبه های زندگی او نیز اثر منفی می‌گذارد. همچنین فرد در این شرایط هیجانات منفی مثل اضطراب را تجربه می کند. این موضوع به تدریج، فرد و اطرافیان اش را آزار می دهد. در این حالت می‌گوییم فرد نسبت به طرف مقابل وسواس فکری دارد. آیا می‌توانید برخی از پیامدهای این موضوع را اشاره کنید؟

نشانه‌های وسواس فکری نسبت به طرف مقابل

گاهی اوقات افکار ما نسبت به طرف مقابل از حالت علاقه و کنجکاوی عادی خارج شده و به حالت وسواس فکری می‌رسد. آیا می توانید برخی از آنها را نام ببرید؟ در ادامه چند نشانه را معرفی می‌کنیم تا به شما کمک ‌کند پی ببرید آیا دارای وسواس فکری نسبت به طرف مقابل هستید یا خیر.

1-تفکر مداوم نسبت به طرف مقابل: اگر فکر و ذکر شما نسبت به طرف مقابل مکرر و شدید باشد و شما را از زندگی روزمره، کار و سایر مسئولیت‌هایتان بازدارد. در این شرایط نسبت به شناخت طرف مقابل وسواس فکری دارید.

2-پیگیری نمودن آنها در شبکه‌های اجتماعی: گاهی گشت و گذار در صفحات اجتماعی کسی که به او علاقه دارید، طبیعی به نظر می‎‌رسد. ولی چنانچه دائما پیج‌های آن‌ها را زیرنظر بگیرید و بفهمید دقیقا آن‌ها چه می‌کنند، نشانه مهمی از وسواس فکری شما نسبت به طرف مقابل است.

3-حسادت: وقتی که طرف مقابل با سایر افراد تعامل نموده یا راجع به دیگران صحبت کند، احساس حسادت نمایید. حسادت نشانه مهمی از وسواس فکری شما نسبت به طرف مقابل است.

4-نادیده گرفتن نیازهای خود: وقتی تمام توجه خود را نسبت به طرف مقابل معطوف کنید، در این حالت ممکن است نیازها، علایق و مسئولیت‌هایتان را نادیده بگیرید. مثلا سابق غذا نخورید، کیفیت خواب شما کاهش پیدا کند و سرگرمی هایتان را کنار بگذارید.

5-نادیده گرفتن تعاملات اجتماعی: ممکن است به خاطر توجه بیش از اندازه تان نسبت به طرف مقابل، روابط خود با دوستان و خانواده تان را نادیده بگیرید. یا اینکه تمایل شما به برقراری و حفظ رابطه با سایرین کاهش پیدا کند.

6-خیال پردازی زیاد: یکی از رایج ترین نشانه های وسواس فکری نسبت به طرف مقابل، صرف زمان زیاد برای رویاپردازی درباره آینده رابطه با این شخص است. اغلب این خیال پردازی ها ریشه در واقعیت ندارند.

7-رفتارهای اجباری: گاهی امکان کنترل برخی از رفتارهای خود را ندارید. برخی از رفتارها عبارت اند از ارسال پیام یا تماس مداوم با طرف مقابل، صرف ساعت‌ها برای دوباره خواندن پیام‌ها یا ایمیل‌های قدیمی و…

درنظر بگیرید که وسواس فکری نسبت به طرف مقابل ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اما اگر بر عادات روزمره و عملکرد شما تأثیر بگذارد، یک نگرانی قابل ملاحظه ای است. یعنی چنانچه وسواس شما نسبت به طرف مقابل بر توانایی شما برای انجام امور روزمره تاثیر منفی بگذارد. برای مثال خواب، خوراک، تعامل، رفتن به سرکار یا دانشگاه، یا به‌طور کلی مراقبت از خودتان را تحت تاثیر قرار دهد. نشانه‌ای از پیامدهای منفی وسواس نسبت به طرف مقابل است.

تأثیر منفی وسواس فکری نسبت به طرف مقابل بر سلامت روان

  1. هر گونه وسواس ناسالم است و می‌تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر سلامت روان شما بگذارد. با این حال، زمانی که وسواس درباره شخص دیگری باشد، این موضوع نگرانی دوچندانی را به دنبال دارد. زیرا شما و طرف مقابل در این حالت احساس ناخوشایندی می کنید.

    1-افزایش میزان اضطراب: افکار وسواس‌گونه اغلب اضطراب شدیدی را به‌همراه خود دارند. شما ممکن است مدام نگران باشید که آن شخص چه کار می‌کند، چه فکری می‌کند یا چه احساسی دارد. این نگرانی مداوم استرس فزاینده ای را به دنبال دارد و بر سلامت روان و جسم شما تأثیر منفی می‌گذارد. چنانچه قبلا به این علائم مستعد باشید، معمولا علائمی مثل خشم، ناامیدی، غم و یا احساس نگرانی در شما تشدید می شود.

    2-کاهش میزان عزت نفس: وسواس مداوم به یک نفر تأثیر منفی بر روی نگرش شما نسبت به خودتان دارد. شما ممکن است شروع به مقایسه خود با او یا دیگران نمایید. در بسیاری از موارد، ممکن است خود را در وضعیت نامطلوبی در مقایسه با او درنظر بگیرید. این موضوع می‌تواند به شما احساس ناکافی بودن را القا نموده و عزت نفس شما را پایین بیاورد.

    3-اخلال در زندگی روزمره: وقتی به صورت مداوم درباره طرف مقابل فکر کنید، میزان تمرکز بر روی خودتان به تدریج کاهش پیدا می کند. شما احتمالا اطرافیان، کار، تحصیل، ورزش یا سلامتی خود را نادیده می گیرید. چرا که تمرکزتان را از خودتان و مسئولیت‌هایتان دور کرده اید.

    4-تأثیر منفی بر تعاملات کنونی: روابط شما با دوستان، خانواده و همکاران به دلیل وسواس فکری شما نسبت به طرف مقابل شما کاهش پیدا می کند. ممکن است خود را در حال فاصله گرفتن از این روابط تصور کنید یا به‌طور مداوم درباره وسواس خود با دیگران گفت و گو کنید. این موضوع بر کیفیت تعاملات شما تاثیر منفی دارد.

    4-نوسانات خلقی فراوان: زمانی که به یک نفر وسواس فکری دارید، سریعا پی می برید که او قادر است خلق و خوی شما را کنترل نماید. در واقع هنگامی که توجه‌تان را به طرف مقابل متمرکز می‌کنید، احساس شادی می‌کنید و وقتی هم که توجهش به شما نیست، حالتان بد می‌شود.

مدیریت افکار وسواسی نسبت به طرف مقابل 

برای مدیریت افکار وسواسی، باید تغییرات رفتاری عمدی و آگاهانه ایجاد کنید. آیا می توانید برخی از آنها را نام ببرید؟ در اینجا چند تکنیک عملی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند تا کنترل این افکار مزاحم را به دست آورید:

1-افکار خود را بپذیریداولین قدم این است که پی ببرید که چه زمانی افکار وسواسی دارید. شناسایی و پذیرش افکار وسواسی می‌تواند به شما کمک کند تا بفهمید چگونه آن‌ها را مدیریت کنید. مثلا با این واقعیت کنار بیایید که زمان زیادی را صرف مشاهده صفحه اینستاگرام طرف مقابل می کنید.

2-خود را قضاوت نکنید: سعی نکنید خودتان را به خاطر این افکار قضاوت کنید. لازم است به افکار خود توجه نموده و ببینید که چگونه می‌آیند و می‌روند و به هر الگوی مضر که ظاهر می‌شود، دقت کنید. مثلا هنگامی که پیج طرف مقابل را چک می کنید چه الگوهای فکری در شما بوجود می آید؟

3-خودتان را به فعالیت دیگری مشغول کنید:  وقتی توانستید بفهمید که چه زمانی تحت تأثیر افکار وسواسی هستید. قدم بعدی این است که در فعالیت‌هایی شرکت کنید که ذهنتان را مشغول نگه دارد و از این افکار دور نماید. مثلا برای مدتی پیج اینستاگرام خود را ببندید و سراغ ورزش خاصی بروید.

4-از فرد مطمئن کمک بگیرید: برخی تمایل دارند درباره افکار وسواسی خود رازدار باشند و آن‌ها را به آرامی در خود نگه دارند. وقتی درباره طرف مقابل، الگوی افکار وسواسی دارید، صحبت با کسی که به او اعتماد دارید به شما کمک شایانی می کند. کسب کمک حرفه ای هم در این زمینه برای شما مفید است.

جمع بندی

به یاد داشته باشید داشتن احساسات قوی نسبت به طرف مقابل و تمرکز فکری درباره او، اشکالی ندارد. ولی وقتی این احساسات شروع به تسخیر زندگی‌تان می‌کنند، ضروری است که به آن‌ها رسیدگی کنید. برخی از این نشانه‌ها شامل تفکر مداوم نسبت به طرف مقابل، چک‌کردن شبکه‌های اجتماعی او، نادیده گرفتن نیازهای خود، خیال‌پردازی و رفتارهای اجباری هستند. وسواس فکر نسبت به طرف مقابل پیامدهای روانشناختی متعددی را نصیب فرد می کند. از جمله بارزترین آنها عبارت اند از: افزایش میزان اضطراب، کاهش عزت نفس، اختلال در زندگی روزمره، تاثیر منفی بر تعاملات کنونی و نوسانات خلقی.

چنانچه برخی از نشانه‌های وسواس فکری نسبت به طرف مقابل را در خود مشاهده کردید. زمان آن رسیده است که از این وضعیت کمی فاصله گرفته و احساساتتان را مجددا ارزیابی کنید. لازم است وجود افکار وسواسی را در خود بپذیرید، خود را قضاوت نکنید، به فعالیت سودمند دیگری خود را مشغول نمایید و از فرد مطمئنی کمک دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *