سخت گیری در ازدواج
سخت گیری در انتخاب

4 دقیقه

محمد سجاد غفوری

محمد سجاد غفوری

معنای سخت گیری در ازدواج چیست؟

وقتی فرد از سطح معمول و متناسب با شخصیت خود برای ازدواج انتظارات و معیارهای بالاتری در نظر بگیرد، معمولا گفته می‌شود، او دچار سخت گیری در ازدواج شده است. معمولا فرد بر این معیارهای و انتظارات اصرار کرده و برای ازدواجش آن ها را در اولویت میگذارد.  اصرار بر ویژگی های خاص و ایده آل گرایی افراطی در خصوصیات ظاهری، شخصیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نمونه هایی از این ویژگی هستند. روانشناسان سخت گیری  را نوعی کمال گرایی میدانند که در آن تمایل به ازدواج با فرد بی نقص و کامل وجود دارد.

انواع سخت گیری در ازدواج

  1. ازدواج یکی از مهمترین تصمیم های زندگی هر فرد است. این موضوع یکی از دلایل اصلی سخت گیری در ازدواج است. در ادامه به شایع ترین اقسام سخت گیری در ازدواج اشاره میکنیم:

    1- سخت گیری در ویژگی های ظاهری مثل رنگ پوست، رنگ چشم، قد، چاقی و لاغری
    2- سخت گیری در موقعیت و طبقه اجتماعی مثل فرهنگ و قومیت فرد، تحصیلات، شغل
    3- سخت گیری در ویژگی های شخصیتی و اخلاقی
    4-سخت گیری در ویژگی های اقتصادی مثل وضعیت مالی، وضع مسکن

چرا فرد دچار سخت گیری در ازدواج می‌شود؟

– اولین دلیل سخت گیری در ازدواج، الگوگیری های نادرست است. تاثیر پذیری جوانان از الگوهایی که رسانه معرفی میکند، مستقیما روی معیارهای آن ها تاثیر میگذارد.  رسانه ها به عنوان یکی از قدرتمندترین منابع الگوسازی، نقش مهمی در شکل گیری معیارهای ازدواج است. معرفی الگوهای غیر واقعی، متمرکز بر ظواهر و ترویج تجمل گرایی باعث سخت گیری در ازدواج میشوند.
2-نداشتن دید واقع گرایانه نسبت به زندگی و معیارهای اصلی زندگی مشترک باعث میشود معیارهای سختگیرانه در ازدواج داشته باشیم
3-تاثیر منفی کمال گرایی والدین و سخت گیری در ازدواج فرزندشان نیز باعث سخت گیری در ازدواج میشود.
4-مقایسه کردن زندگی خود با افرادی که در اطرافمان قرار دارند نیز در افزایش انتظارات و سخت گیری در معیارها تاثیر مستقیم دارد.
5-ترس از شکست در زندگی مشترک
6- عدم توانایی در مدیریت انتظارات

نتیجه سخت گیری در ازدواج چیست؟

– اولین پیامد سخت گیری در ازدواج از دست رفتن فرصت ها و تاخیر در ازدواج جوان است. دایره انتخاب فرد به شدت محدود میشود و موقعیت های کمی برای ازدواج پیش روی او قرار میگیرد.
2- پیامد دوم ایجاد اضطراب و وسواس فکری برای فرد است. تمرکز و توجه بیش از حد بر معیارها و انتظارات ایده آل باعث افزایش اضطراب و وسواس در فرد شده و ازدواج را برایش تبدیل به یک تجربه ناخوشایند میکند.
3- ایجاد نارضایتی در زندگی مشترک؛ فردی که پس از سخت گیری های فراوان ازدواج کرده، همیشه این فکر را دارد که موقعیت بهتری وجود داشته که از دست داده است. تصویر ذهنی او از زندگی مشترک این است که با این همه سخت گیری باید مطلوب ترین زندگی نصیبش شود. همین هم نارضایتی او را به دنبال دارد.

چگونه از سخت گیری در ازدواج رها شویم؟

نکته مهم قبل از ارائه راهکار ها توجه به تمایز بین سخت گیری غیر منطقی و دقت در انتخاب است. در مرحله انتخاب دقت یک ضرورت است. یعنی باید با چشم باز و تحقیق روی معیارهای درست برای ازدواج اقدام کرد. این غیر از سخت گیری و وسواس بر روی معیارهای غلط است. در زیر چهار راهکار برای این مسئله آورده شده است:

1- برای تعیین معیارها علاوه بر دید واقع بینانه نسبت به خود و انتظاراتتان مشاوره بگیرید.
2-بپذیریم که سخت گیری در معیارها نه تنها راه حلی برای تضمین خوشبختی در زندگی مشترک نیست بلکه باعث به خطر افتادن زندگی مشترک میشود.
3-از مقایسه کردن خود و معیارهایتان با دیگران اجتناب کنید.
4-اعتماد به نفستان را تقویت کنید. بخشی از افراد ایده آل گرا برای پوشاندن نقاط ضعف خود در معیارهایشان سخت گیری میکنند. پس هر قدر این اعتماد به نفس افزایش یابد سخت گیری برای این افراد کاهش میابد.
5- به پیامدهای سخت گیری توجه کنید. از دست رفتن فرصت ها، کاهش فرصت های انتخاب، افزایش سن تنها بخشی از نتایج عملکردن بر اساس این روش است. هر قدر از این سخت گیری فاصله بگیرید، شانس ازدواج شما افزایش میابد.

پیشنهادها برای مطالعه بیشتر:

مواجه صحیح با چالش تعهد در ازدواج

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://haminyar.ir/old/?p=12848