7 دقیقه
علیرضا بهرام بیگ
در این مقاله سعی کردیم به پرسش های زیر پاسخ بدهیم:
1-مهمترین معیارها برای انتخاب همسر چیست؟
2-چه طور بین معیارهای فراوان انتخاب همسر بهترین ها را تشخیص بدهیم؟
3-چرا تعیین معیار انتخاب همسر مهم است؟
4-چه طوری معیارهای ازدواج را طبقه بندی کنیم؟
اگر پرسش های بالا ذهن شما را درگیر کرده، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
یکی از مهمترین سوالاتی که پیش از ازدواج در ذهن افراد شکل میگیرد، این است که چه معیارهایی برای انتخاب همسر مناسب وجود دارد؟گاهی اوقات، تنوع و حجم بالای این معیارها، انتخاب را پیچیده و اولویتبندی آنها را دشوار میکند. در این مقاله، قصد داریم با نگاهی روانشناختی به این موضوع بپردازیم و با بهرهگیری از دانش روانشناسی، به شما در انتخابی آگاهانهتر کمک کنیم.
ازدواج و دیدگاه علم روان شناسی
ازدواج یکی از مهمترین و حیاتیترین تصمیمات زندگی هر فرد است. یک ازدواج موفق میتواند مسیر خوشبختی و سعادت را هموار کند، در حالی که یک ازدواج ناموفق میتواند زمینه ساز شکست و ناامیدی شود. در واقع کیفیت زندگی مشترک و تجربه ازدواج موفق، تا حد زیادی به که برای انتخاب همسر در نظر میگیریم. این ملاکها به ما کمک میکنند تا فرد مناسب را برای ازدواج انتخاب کرده و به یک زندگی مشترک موفق دست یابیم. این ملاک ها و معیار ها سال های طولانی در مورد آن در علم روان شناسی مورد بحث و تحقیق قرار گرفته اند و امروزه در اختیار عموم مردم می باشد.
چرا ملاکگذاری برای ازدواج مهم است؟
دلایل این که ایجاد ملاک و معیار برای انتخاب همسر مهم است را در ادامه شرح میدهیم:
* ریسک شکست در ازدواج را پایین می آورد:
داشتن معیارهای انتخاب همسر به شما کمک میکند تا فردی را انتخاب کنید که ارزشها، اهداف و نیازهای شما با او همسو باشد. این امر احتمال ازدواج با فردی که با شما تفاوتهای اساسی دارد را کاهش میدهد. برای مثال، اگر ماندن در کشور برای شما بسیار مهم است و این موضوع خط قرمزتان محسوب میشود، اما آن را مشخص نکرده باشید، ازدواج با فردی که قصد ادامه تحصیل یا زندگی در خارج از کشور دارد میتواند منجر به تعارضات جدی در رابطه شود.
* رضایت از زندگی مشترک را افزایش می دهد:
ازدواج با فردی که متناسب با معیار ها و ملاک ها شما برای ازدواج باشد به شما کمک می کند در آینده از ازدواج خود خشنود باشید؛ چرا که فردی را انتخاب کردید که به نیازها، جهان بینی ها، ارزش ها و آرزو های شما احترام می گذارد.
* تصمیم گیری را آسان تر می کند:
معیار های مشخص و واضح به شما کمک می کند در فرایند انتخاب و تصمیم گیری بهتر عمل کنید و دچار سردرگمی نشوید. برای مثال اگر ندانید که در ویژگی های اخلاقی کدام معیار برای شما بیشتر اهمیت دارد تصمیم گیری برای شما برای اولویت بندی آنها و مقایسه با سایر ویژگی ها سخت می شود.
* شکل گیری انتظارات واقع بینانه:
ایجاد معیارهای انتخاب همسر به شما کمک خواهد کرد که از فانتزی بافی و شکل دهی معیارهای غیر معمول و دور از انتظار جلوگیری شود. همچنین ایجاد آن کمک خواهد کرد به زندگی مشترک واقع بینانه تر نگاه شود و تصور زندگی بدون سختی و مشکلات از بین برود.
معیارها و ملاک های روان شناسان و مشاوران برای انتخاب همسر
روان شناسان و مشاوران معیار های متفاوتی را برای انتخاب همسر معرفی کرده اند. نکته مهم آن است که بدانید اولویت و اهمیت هر کدام از این ملاک ها برای هر فرد می تواند متفاوت باشد و افراد با توجه به شخصیت، نیاز، ارزش ها، اهداف و تمایلات خود می توانند ضریب متفاوتی برای هر یک از معیارهای انتخاب همسر بدهند. برخی از ملاک ها به شرح زیر هستند:
* همسانی و هم ترازی باورها و ارزش ها: الزامی ندارد که حتما عقاید و باورهای شما دقیقا به مانند هم باشند باشد اما به این نکته توجه کنید باور ها و ارزش های زندگی باید تا حدی همسوی یک دیگر باشد و قطب های مخالف هم قرار نگیرند. به عنوان مثال یک نفر به زندگی پس از مرگ اعتقاد داشته باشد و دیگری به این موضوع اعتقاد نداشته باشد و به آن اهمیتی ندهد.
* شخصیت و خلق و خو: موضوع مهمی که درباره ویژگیهای شخصیتی وجود دارد، این است که افرادی که از نظر شخصیتی کاملاً مخالف هم هستند، لزوماً گزینه مناسبی برای ازدواج نیستند. ممکن است در ابتدای رابطه، تفاوتهای شخصیتی جذاب به نظر برسند و افراد فکر کنند که مکمل یکدیگر هستند، اما با گذشت زمان، این تفاوتها میتوانند به مشکل تبدیل شوند و تحمل آنها دشوار گردد. برای مثال، زنی که به گردش و تفریح علاقهمند است و مردی که ترجیح میدهد در خانه بماند و مطالعه کند، ممکن است در بلندمدت با چالشهایی در زندگی مشترک مواجه شوند.
* مهارت برقراری ارتباط: توانایی گوش دادن، داشتن همدلی، بازخورد به موقع به صحبت ها، برقراری ارتباط چشمی از جمله مواردی هستند که در مورد مهارت های ارتباطی بسیار اهمیت دارد.
* برخورداری از سلامت روانی: به صورت کلی سلامت روان به معنای توانایی فرد برای سازگاری با محیط اطراف، برقراری روابط سالم، داشتن احساس رضایت از زندگی و عملکرد موثر در حوزههای مختلف زندگی است. در واقع نداشتن اختلالات روانی و همچنین برخورداری از مولفه های سلامت روان از معیار های مهم برای ازدواج باشد.
* برخورداری از اعتماد و تعهد: به قول جان گاتمن اعتماد و تعهد دو ستون اصلی خانه ای به نام ازدواج هستند. تمایل فرد به متعهد ماندن به رابطه و همچنین عمل به قول ها و تعهدات در ازدواج بسیار مهم می باشد.
* احترام متقابل: احترام به یک دیگر در درون ازدواج مقوله ای هست که با سپری شدن سال های طولانی در ازدواج با هم ارزش و اهمیت خود را از دست نمی دهد. همچنین این که برای شما و فرد مقابل احترام چه مصادیقی دارد، بسیار مهم است و به آن باید توجه شود.
جمع بندی
در این مقاله تلاش نمودیم به صورت مفصل تری درباره معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه روان شناسان و مشاوران صحبت کنیم و به اهمیت آن در ازدواج بپردازیم. برای آن که بتوانید این ملاک ها و معیارها را برای خود واضح و روشن کنید از روان شناسان و مشاوران حوزه ازدواج و خانواده کمک بگیرید. آنها به شما کمک خواهند کرد که معیار های منطقی و واضحی برای خود مشخص کنید و آنها را اولویت بندی نمایید. در نهایت توجه کنید که این معیار ها و ملاک یک ابزار برای معرفی خود و همچنین کسب شناخت از طرف مقابل می باشد. در کنار این ابزار از راهبرد های دیگری مانند رفت و آمد خانوادگی، و پرس و جو از دیگران نیز استفاده کنید.
تمرین
بعد از خواندن این متن سعی کنید روی یک برگه سفید پاسخ پرسش های زیر را بنویسید:
1-به نظر شما چرا مهم است قبل از اقدام برای ازدواج معیارهای انتخاب همسر را تعیین کرده باشیم؟
2-به نظر شما مهمترین معیارها برای انتخاب همسر مناسب چیست؟
3-به ترتیب اولویت مهمترین معیارهایتان برای انتخاب همسر را یادداشت کنید.