9 دقیقه
محمدسجاد غفوری
یکی از چالش های مهمی که برخی در ازدواج خود ممکن است با آن مواجه شوند ازدواج با فردی است که والدیناش از یکدیگر طلاق گرفتهاند. نحوه واکنش هر فردی به این موضوع تفاوت دارد. گاهی این قضیه تبدیل به یکی از موانع مهم در ازدواج میشود. گاهی طرفین و خانواده هایشان به آسانی با این موضوع کنار می آیند. گاهی هم فرد و خانواده اش با منطق صحیح با این چالش به درستی مواجه می شود. آیا به صرف اینکه طرف مقابل فرزند طلاق است از ازدواج با او خودداری می نمایید؟ در این زمینه به چه فاکتورهایی توجه میکنید؟
برخی از فرزندان طلاق بار عاطفی ناشی از جدایی والدینشان را با خود حمل میکنند. نحوه مواجهه با این احساسات میتواند برای فرد و نامزدش موضوع پیچیدهای باشد. ابعاد مختلف قضیه ازدواج با فرزند طلاق برای بسیاری از مخاطبان جای سوال دارد. در این مقاله قصد داریم به موضوعاتی در این زمینه بپردازیم که پاسخگوی ابهامات و سوالات شما در این زمینه باشد. همچنین چنانچه شما در فرایند ازدواج با این موضوع مواجه شدید، بتوانید به درستی به آن پاسخ دهید.
آنچه که پس از مطالعه این مقاله خواهید آموخت:
1- آسیب پذیری های احتمالی در فرزندان طلاق
2- پیامدهای عدم حل و فصل احساسات منفی ناشی از طلاق والدین
3- توصیه های ازدواج با فرزندان طلاق
آسیب پذیری های احتمالی در فرزندان طلاق
تجربه طلاق والدین در کودکی، آسیب هایی اجتماعی و روانشناختی مختلفی را می تواند برجای بگذارد. آیا به نظر شما هرکسی که والدینش از یکدیگر جدا شدند، لزوما دچار پیامدهای منفی خواهد شد؟
آنچه طلاق را به تجربه ناگوار برای فرزندان تبدیل می کند غالبا شامل سن کم کودک، عدم حمایت والدین، رفتار نامناسب والدین و… می باشد. از این رو وقتی فردی شاهد طلاق والدین اش هست نمی توانیم بگوییم که لزوما دچار آسیب های روانشناختی خواهد شد. حتی برخی از فرزندانی که والدین شان از یکدیگر طلاق نگرفتند و ظاهرا زیر یک سقف زندگی می کنند ممکن است برخی آسیب هایی را تجربه کنند. لذا همان گونه که گفتیم آسیب های روانشناختی در تحت شرایط خاصی ممکن است ایجاد شود. از این رو به شرط وجود برخی از نشانه های کلیدی، طلاق والدین تجربه ی آسیب زایی برای فرزندان طلاق محسوب میشود.
برخی از آسیب پذیری های احتمالی در میان فرزندان طلاق را میتوانید در دوران آشنایی پیش از ازدواج متوجه شوید. برخی از مهم ترین آنها عبارت اند از:
1-زمانی که آسیب های ناشی از طلاق والدین به طور قابل توجهی بر عزت نفس تأثیر بگذارد. برای مثال وقتی رفتارهایی مانند خودگویی منفی، عدم انعطاف پذیری، احساس بیارزشی یا رفتارهای خود بزرگ بینی را در طرف مقابل مشاهده کنید. همچنین او ممکن است بخواهد از مواجهه با چالش ها خودداری کند یا اینکه سریعا تسلیم آنها شود.
2-وقتی تجربه طلاق والدین باعث ایجاد مشکلاتی در ایجاد و حفظ روابط سالم و صمیمی شود. برای مثال طرف مقابل از تماس تلفنی یا حضوری چندان استقبالی نمی نماید. در رابطه احساس امنیت نمی کند. یا برای جلب رضایت شما هر رفتاری را انجام دهد.
3- در صورتی که تجربه طلاق والدین توانایی مغز برای دریافت و تفسیر نشانه های اجتماعی را مختل نماید. فرد در این شرایط علائم ارتباطی غیرکلامی را به اشتباه تفسیر می کند. مثلا لبخند زدن شما بابت موضوعی را دال بر تایید همه انتظارات خودش تفسیر می کند.
4- وقتی در قرارهای آشنایی شاهد چالش های اساسی در ابراز نیازها و خواسته های او باشید. همچنین الگوهای ارتباطی خاصی از خود نشان دهند. برای مثال طرف مقابل ممکن است به بیان افکار یا نظرات شخصی شان بیمیل باشد. یا تلاش کند تا حرف آخر را بزند. به علاوه تمایلی به توجه به صحبت های شما نداشته باشد.
پیامدهای عدم حل و فصل احساسات منفی ناشی از طلاق والدین
وقتی آسیبهای منفی ناشی از تجربه طلاق والدین مورد حل وفصل قرار نگیرید، برخی از نشانه های زیر در زندگی مشترک تجربه خواهد شد. درنظربگیرید که تجربه این نشانه ها از فردی به فرد تفاوت وجود دارد و همه فرزندان طلاق این نشانه ها را تجربه نمیکنند. برخی از آسیب های ناشی از عدم حل و فصل ناشی از طلاق والدین در زندگی مشترک عبارت ند از:
1- دشواری در اعتماد: اعتماد برای برخی از فرزندان طلاق دشوار است. برخی از آنها ممکن است به روابط صمیمیانه تردید نمایند. گاهی ممکن است شریک زندگی و رابطه خود را زیر سوال ببرند. چالش های رابطه می تواند برای آنها چالش برانگیز باشد. برای مثال ممکن است هر در برابر هر موضوعی رفتارهای دفاعی از خود نشان دهند.
2-انتظارات بیش از اندازه: فرزندان طلاق اغلب انتظارات زیادی از روابط خود دارند. آنها حتی در اولین قرار ملاقات به دنبال کاستی های احتمالی می گردند و از زندگی مشترک انتظارات زیادی دارند. زیرا آنها شاهد پایان رابطه والدین شان بوده اند و توقع ندارند که چالش دیگری را تجربه نمایند.
3- ترس از شکست: فرزندان طلاق از نزدیک شاهد شکست روابط میان والدین شان بوده اند و از ریسک برقراری روابط نگرانی بیشتری دارند. از این رو آنها ممکن است هنگام مواجهه با صمیمیت به صورت محتاط تر وارد عمل شوند. زیرا تصور می کنند که رابطه صمیمیانه ممکن است آنها را دچار آسیب نماید. لذا ممکن است روابط طولانی مدت را بسیار جدی بگیرند.
4-ترس از رهاشدگی: فرزندان طلاق ممکن است در طول طلاق والدین خود احساس تنهایی و عدم حمایت کرده باشند. این موضوع می تواند منجر به ترس غیرمنطقی از رها شدن در روابط بزرگسالان آنها بشود. لذا این افراد ممکن است به شریک زندگی خود به شدت وابسته شوند.
5- اضطراب و وسواس فکری بیش از اندازه: برخی از اقدامات ناچیز و جزئی یا اظهار نظرهایی بدون منظور از جانب شما میتواند باعث نگرانی و اضطراب شدید آنها شود. فرزندان طلاق معمولا به اطمینان بیش از حد نیاز دارند که آنها را هم از طریق گفتار و هم از طریق عمل دوست داشته باشند.
6-بار عاطفی حل و فصل نشده: فرزندان طلاق ممکن است بار عاطفی ناشی از طلاق والدین خود را با خود حمل کنند، از جمله احساس از دست دادن، غم و اندوه و اضطراب. این احساسات می تواند بر روابط میان فردی آنها تأثیر بگذارد. برای مثال به صورت مکرر تجربه غم و اضطراب ناشی از گذشته به زندگی مشترک آورده می شود.
درک این چالشهایی که اشاره کردیم میتواند به فرزندان طلاق و طرف مقابل آنها کمک کند تا کیفیت روابط خود را به طور مؤثرتری هدایت کنند. و همچنین قادر باشند که پیوندهای قویتر و سالمتری را برقرار نمایند.
توصیه های ازدواج با فرزندان طلاق
ازدواج با فرزند طلاق نیازمند تلاش و اتخاذ راهبردهای موثری است. از این رو لازم است به یکسری از نکات و موضوعات مهم در ازدواج با فرزندان طلاق در دوران آشنایی توجه نمایید. لازم است توصیه های زیر را مدنظر قرار دهید.
1-درباره علت اقدام طلاق تحقیق کنید. لازم است از جو خانوادگی و دلایل طلاق والدین طرف مقابل اطلاعاتی را کسب نمایید. همچنین طرف مقابل در مواجهه با این شرایط چه توانمندی هایی از خود نشان داده است را از ایشان جویا شوید. این موضوع می تواند به شما کمک کند تا چالش های احتمالی رابطه را پیش بینی نموده و تصمیمات آگاهانه ای را اتخاذ نمایید.
2- پیگیر سلامت روانشناختی طرف مقابل باشید. بررسی تأثیر طلاق والدین بر سلامت روان طرف مقابل امر مهمی است. برای اقدام به ازدواج عجله نکنید و حداقل 6 برای آشنایی زمان اختصاص دهید. همچنین برای شناخت الگوهای فکری، احساسی و رفتاری طرف مقابل قرارهای ملاقات مکرری را ترتیب دهید.
3- فضای پایدار و با ثباتی را برای طرف مقابل فراهم نمایید. برخی از فرزندان طلاق به دلیل طلاق والدین شان شرایط ناپایداری را تجربه کردند. از این رو آنها به دنبال روابط پایدار و امن می گردند. از این رو سعی کنید که در جنبه های احساسی، فکری و رفتاری تان ثبات داشته باشید. همچنین فضایی مساعدی را فراهم کنید که طرف مقابل بتواند احساسات، انتظارات خود را به راحتی درمیان بگذارد.
4- روحیه صبر را در خود تقویت نمایید. برخی از فرزندان طلاق به دنبال کسب اطمینان خاطر بیشتری از رابطه هستند. همچنین ممکن است برای شکل گیری اعتماد، تعهد و صمیمیت به زمان بیشتری نیاز داشته باشند. از این رو لازم است شرایط طرف مقابل خود را درک نموده و صبر و بردباری از خود نشان دهید.
5-تعارضات خود را به نحو سازنده حل و فصل نمایید. از آنجایی که فرزندان طلاق اثرات منفی تعارض در رابطه را مشاهده کرده اند. ممکن است از مواجهه با چالش دوری نموده یا تعارض برای آنها به منزله تهدید باشد. لذا توصیه می کنیم که مهارت های حل تعارض را یاد بگیرید که به کاهش ترس آنها از تکرار الگوهای والدینشان کمک کند. همچنین افزایش کیفیت ارتباط را در دستورکار خود قرار دهید.
6- در صورت نیاز به دنبال کمک حرفه ای بروید. درخواست مشاوره به شما و طرف مقابل کمک می کند تا بهتر بتوانید پیچیدگی های رابطه تان را مدیریت نماید. همچنین بتوانید از چالش های احتمالی رابطه جلوگیری نمایید. فرد متخصص با انجام تست های پیش از ازدواج و مصاحبه، جنبه های ضروری در این زمینه را شناسایی می کند.
درنظر بگیرید وقتی فرزندان طلاق آسیبهای ناشی از طلاق را به درستی حل و فصل نمایند، بسیاری پیامدهای منفی خود را در رابطه نشان نخواهد داد.
جمع بندی
ازدواج با فرزند طلاق یکی از چالش های مهم در اقدام به ازدواج است. هرچند همه فرزندان طلاق لزوما دچار آسیب نمی شود. برخی از فرزندان طلاق شاهد تجربیات منفی در روابط میان والدینشان بودهاند و همین سبک را ممکن است به روابط بین فردی شان منتقل نمایند. کاهش عزت نفس، مشکلاتی در حفظ کیفیت رابطه و چالش در ابراز نیازها و.. از نشانه های هشداردهنده ازدواج با برخی از فرزندان طلاق است.
در صورتی که احساسات منفی ناشی از طلاق والدین به درستی حل و فصل نشود، کیفیت رابطه تحت الشعاع قرار خواهد گرفت. برخی از آنها عبارت اند از ترس از آسیب پذیری، دشواری در اعتماد، انتظارات بیش از اندازه، ترس از رهاشدگی، وسواس فکری و بار عاطفی. برای ازدواج با فرزند طلاق نیازمند به کارگیری راهبردهای موثری هستید. لازم است به دنبال افزایش کیفیت رابطه تان باشید. روحیه صبر را در خود تقویت کنید. فضای پایدار و با ثباتی را برای طرف مقابل فراهم کنید. تعارضات خود را به نحو سازنده حل و فصل نمایید و در صورت نیاز به دنبال کمک حرفه ای باشید.