Kendra Cherry
Fear of marriage and commitment
7 دقیقه
علیرضا بهرام بیگ
سعی داریم در این مقاله به پرسش های زیر پاسخ دهیم:
1-گاموفوبیا به چه معناست و چه علائم و نشانه هایی دارد؟
2-تاثیر گاموفوبیا بر ازدواج چیست؟
3-چگونه میتوان گاموفوبیا را درمان کرد؟
گاموفوبیا به ترس بیش از حد و غیرمنطقی از تعهد در روابط طولانیمدت و ازدواج اطلاق میشود. این ترس میتواند ایجاد روابط صمیمانه را دشوار کند و حتی در عملکرد روزمره فرد اختلال ایجاد نماید. همانند سایر فوبیاها، ترس از تعهد با شدت و تداومی همراه است که با خطر واقعی تناسبی ندارد و معمولاً بیش از شش ماه ادامه مییابد. چنانچه این ترس درمان نشود، فرد ممکن است در حفظ روابط موفق و پایدار مانند ازدواج، با مشکل مواجه شود. خانم چری در مقالهای به بررسی عوامل ایجادکننده، تشخیص و درمان گاموفوبیا پرداختهاند. در ادامه، به طور مختصر به نکات مطرحشده در مقاله ایشان میپردازیم.
علائم و نشانگان گاموفوبیا
گاموفوبیا چیزی فراتر از احتیاط یا تردید معمول در مورد تعهداتی مانند ازدواج است. افرادی که به گاموفوبیا مبتلا هستند، حتی با تصور قرار گرفتن در یک رابطه بلند مدت مثل ازدواج احساس ترس شدیدی را تجربه میکنند. برخی از نشانههای روانی این افراد عبارتاند از اضطراب شدید، ترس فراگیر و احساس وحشت.
همچنین برخی از علائم جسمانی که این افراد تجربه می کنند شامل:
1) درد قفسه سینه
2) احساس خفگی
3) سر گیجه
4) احساس عذاب قریب الوقوع
5) ضربان قلب تند
6) عرق کردن
7) لرزیدن
نکته: افرادی که این بیماری را دارند اغلب قادر به وارد شدن به روابط و ازدواج هستند، اما وقتی همه چیز شروع به جدی شدن می کند، اغلب علائم ترس و اضطراب را نشان می دهند. در برخی موارد افراد آنقدر از تعهد می ترسند که به صورت کلی از روابط اجتناب می کنند.
تشخیص گاموفوبیا
در بین تمامی ترس ها یک سری علامت های مشخص برای تشخیص اختلال فوبیا یا همان ترس وجود دارد و برای گاموفوبیا نیز همین مورد صدق می کند. این موارد شامل:
1) واکنش های اضطرابی فوری و غیر قابل کنترل تجربه شود
2) اجتناب کردن از موقعیت ها و یا تحمل پریشانی شدید
3) ایجاد محدودیت و افت عملکرد شخصی در زمینه کار، تحصیل و روابط
نکته: این علائم باید حداقل به مدت شش ماه وجود داشته باشد و نباید به دلیل بیماری روانی دیگری مانند اختلال وسواس فکری-اجباری یا اختلال اضطراب اجتماعی باشد.
علل ایجاد کننده گاموفوبیا
مانند سایر انواع فوبیا، گاموفوبیا اغلب نتیجه تعدادی از عوامل مختلف است. برخی تحقیقات نشان می دهد که اضطراب در مورد تعهدات مالی( در کشور ایران مانند حق تصنیف اموال، مهریه و..) و سایر خواسته های اجتماعی مرتبط با روابط ( مانند روابط دوستی نامعقول بعد از ازدواج) می تواند به ترس از تعهد و ازدواج کمک کند.
برخی از دلایل دیگر شامل:
1) تجربیات منفی در گذشته
برای برخی از افراد، تجربیات منفی یا آسیب زا در گذشته می تواند به ترس شدید از تعهد کمک کند. کودکانی که در خانوادههایی بزرگ شدهاند که والدینشان ناراضی بوده، همیشه با هم دعوا میکردند یا خشونت خانگی را تجربه کردهاند، ممکن است در بزرگسالی از قرار گرفتن در موقعیت مشابه بیم داشته باشند. روابط گذشته نیز می تواند به شروع گاموفوبیا کمک کند. در واقع طلاق های قبلی و خیانت می تواند به ترس از عمیق شدن بیش از حد یک رابطه جدید کمک کند.
2) سبک های دلبستگی ناایمن
الگوهای دلبستگی در اوایل کودکی نیز ممکن است به ایجاد ترس از تعهد در بزرگسالی کمک کند. سبک های دلبستگی الگوهای رفتاری و پیوندهای عاطفی هستند که بین افراد شکل می گیرد. تصور میشود که دلبستگیهای اولیه بین کودکان و مراقبان آنها تأثیری پایدار بر دلبستگیهای بعدی دارد. کودکانی که توسط مراقبان پاسخگو بزرگ میشوند، بیشتر سبکهای دلبستگی ایمن را شکل میدهند، در حالی که کودکانی که نیازهای آنها توسط مراقبین برآورده نمی شود و یا به آن توجه نمی شود ، بیشتر احتمال دارد به سبکهای ناایمن دچار شوند . همچنین افرادی که دارای سبک های دلبستگی ناایمن هستند اغلب در ایجاد روابط مشکل دارند، در روابط احساس امنیت کمتری می کنند، با ترس از رها شدن دست و پنجه نرم می کنند، یا ممکن است از ایده تعهد بترسند یا آن را قبول نکنند.
3) ژنتیک و تاثیرات خانواده
تحقیقات همچنین نشان می دهد که ژنتیک در بروز ترس و سایر موقعیت های اضطرابی نقش دارد. ویژگیهای ارثی ممکن است فرد را مستعد این ترس کند، علاوه بر این نگرشهایی که از طریق تأثیرات خانوادگی آموخته میشوند نیز ممکن است نقشی داشته باشند.
درمان گاموفوبیا
اگر علائم گاموفوبیا دارید، مهم است که بدانید درمان هایی وجود دارد که میتواند کمک کند. مانند سایر فوبیاها و شرایط اضطرابی، گاموفوبیا را می توان با درمان هایی که تحت مدیریت روانشناس، روانپزشک یا سایر متخصصان سلامت روان است، پیش برد. این متخصصان به شما کمک میکنند تا ترسهای خود را به چالش بکشید و با آنها کار کنید تا زمانی که دیگر باعث ناراحتی شدید نشوند. با گذشت زمان، کنترل گاموفوبیا آسانتر میشود و میتوانید بدون ترس زندگی رضایتبخشتری داشته باشید.
برخی از رایج ترین درمان های مورد استفاده برای گاموفوبیا در زیر ذکر شده است:
1) درمان شناخت و رفتار:
درمان شناخت و رفتار نوعی روان درمانی است که در آن فرد مبتلا به گاموفوبیا می آموزد که افکار منفی خود را با شناخت های مثبت تری جایگزین کند. همچنین مهارت های مقابله ای جدیدی را آموزش می دهد که به افراد کمک می کند تا روابط سالم و حمایتی را با ترس کمتر از تعهد ایجاد کنند.
2) درمان همراه با مواجه
درمان همراه با مواجه، درمانی است که به افراد کمک میکند با قرار گرفتن تدریجی آنها در معرض منبع ترس خود، آرام آرام در روابط و تعهدات خود بهتر عمل کنند. این قرار گرفتن تدریجی و آرام با موقعیت های ترسناک همراه با تکنیکهای آرامشبخشی مانند تنفس عمیق، تجسم کردن و آرام سازی عضلانی صورت می گیرد. با گذشت زمان، واکنش ترس کاهش می یابد و به مرور خاموش شود. تحقیقات نشان داده است که مواجهه درمانی به کاهش علائم فوبیا کمک می کند و این اثرات اغلب برای سال ها باقی می مانند.
3) دارو درمانی
در برخی موارد، داروهایی نیز ممکن است برای کمک به برخی از علائم اضطراب و ترس تجویز شوند. اگر شرایط روانی دیگری مانند افسردگی همزمان نیز وجود داشته باشد، داروها ممکن است مفید باشند. در بیشتر موارد، دارو باید در کنار روان درمانی استفاده شود و به تنهایی کاربردی ندارد.
4) انجام راهبرد های مقابله ای
هنگامی که متوجه شدید ترس شدیدی از تعهد دارید، می توانید اقداماتی را برای رفع آن انجام دهید. علاوه بر صحبت با یک درمانگر، برخی از استراتژی هایی که ممکن است به شما کمک کند شامل موارد زیر است:
* به تاریخچه روابط خود فکر کنید: مدتی را صرف فکر کردن به تاریخچه روابط خود کنید.آیا بارها و بارها از روابط خود با اطرفیان دور شده اید؟ آیا از مردم فاصله گرفته اید ؟ یا زمانی که یک رابطه خوب پیش می رود دچار استرس و ترس شدید می شوید؟
* یک دفتر برای ثبت افکار خود داشته باشید: بیان افکار و ترس های خود به صورت کتبی اغلب می تواند راهی مفید برای کشف آنچه احساس می کنید باشد. این می تواند راهی عالی برای کشف الگوهایی در افکار و رفتارهای شما باشد که ممکن است به احساس ترس شما و شناسایی آن کمک کند.
جمع بندی
گاموفوبیا ترس از قرار گرفتن در یک رابطه متعهدانه است. در واقع می تواند ناشی از ترکیبی از تأثیرات ژنتیکی، پیشینه خانوادگی و تجربیات گذشته باشد. همچنین این وضعیت می تواند بر زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد و ممکن است منجر به تنهایی یا انزوا شود، بنابراین درمان آن مهم است. همچنین به یاد داشته باشید ایجاد یک رابطه متعهدانه مانند ازدواج نیازمند تلاش برای مواجهه با ترس ها و همچنین یادگیری برای شکل دادن رابطه ای است که باید سالیان سال در کنار یک دیگر زندگی کنید. در واقع باید بگوییم یکی از دو رکن اصلی ازدواج تعهد می باشد و همین مقوله تعهد است که آن را از سایر روابط جدا می کند.