چرا خانواده در دوره مدرن مهمترین بخش زندگی انسان است؟

Why is the family an important part of human life

چرا خانواده بخش مهمی از زندگی انسان است؟

8 دقیقه

علیرضا بهرام بیگ

علیرضا بهرام بیگ

یکی از مفاهیمی که احتمالا زیاد به گوشمان خورده و با آن سر و کار داشته‌ایم، مقوله خانواده است. افرادی که می‌توانند نزدیک‌ترین اشخاص به ما باشند و با رفتارها و حرکاتشان بر ما اثر بگذارند و بالعکس بر روی آن‌ها اثر بگذاریم. اما آیا تا به حال فکر کرده‌ایم که خانواده چیست، چه کارکردهایی می‌تواند داشته باشد؟ و در نهایت چه ضرورت و اهمیتی دارد که آن را تشکیل دهیم و در این راه با یک فرد دیگر ازدواج کنیم؟ حقیقتاً چقدر این موضوع برای ما اهمیت داشته است که به آن توجه کنیم؟ جای تعجب نیست که در زمانه‌ای که مانورهای فردگرایی و زندگی فردی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی تبلیغ می‌شود، زندگی خانوادگی نادیده گرفته شود. موسسه آموزشی آلیسون در مقاله‌ای به ارزشمندی خانواده و اهمیت آن پرداخته است که ما در اینجا به بیان برخی از نکات این مقاله خواهیم پرداخت.

1) چرا ازدواج و تشکیل خانواده اهمیت دارد؟

2) ارزش خانوادگی چیست فراهم کننده چه چیزی هستند؟

3) خانواده در جامعه

4) پیشنهاداتی در جهت بهبود روابط خانوادگی

چرا ازدواج و تشکیل خانواده اهمیت دارد؟

همواره یکی از سوالات اساسی و مهمی که افراد برایشان اهمیت دارد دلایل ازدواج و تکشیل خانواده است. پاسخ به این سوال می تواند ابهامات زیادی را برای افراد دغدغه مند که به دنبال تشکیل خانواده هستند را بر طرف کند. کانون خانواده به عنوان مهم‌ترین نهاد اجتماعی شناخته می‌شود که نقش اصلی و حیاتی آن مربوط به مراقبت و رشد اعضایش است.

برخی از این دلایل شامل:

1) کسب محبت غیر مشروط: کسب محبت یکی از نیازهای اساسی انسان است و برای رشد اجتماعی و عاطفی او بسیار مهم است. اولین و مهم‌ترین نهادی که محبت را بی‌قید و شرط و از طریق تعاملات مثبت به اعضای خود هدیه می‌دهد، خانواده است. در واقع عشق و محبت خانوادگی یک پیش نیاز مهم برای روابط سالم تر در آینده است.

2) شکوفا شدن استعدادها: خانواده برای ما فضایی را ایجاد می کند که در آن احساس امنیت داشته باشیم و در چنین فضای امنی به دنبال محقق کردن پتانسیل ها و استعداد های خود باشیم.

3) الگو دهی به اعضا: خانواده برخی از ارزشمندترین مفاهیم را در مورد زندگی و اولین الگوها، عمدتاً از طریق نقش والدین، و همچنین از طریق سایر اعضای خانواده مانند خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ، عمو و خاله و غیره ارائه می دهد.

4) انتقال ارزش های اساسی: اگرچه مدرسه نقش مهمی در اجتماعی شدن اعضا دارد، اما نقش  خانواده برای این فرآیند ضروری است و نمی توان به سادگی از آن عبور کرد. خانواده اولین سطح آموزش و اجتماعی شدن را فراهم می کند، زیرا ارزش های اساسی و پایدار را القا می کند که بعداً به فرزندانمان منتقل می شود.

حقیقت این است که برخی از ارزش‌های بنیادی خانواده در واقع بستر جامعه ما هستند، زیرا خانواده در ساختار، نقش‌ها و وظایف، قوانین و مسئولیت‌ها، بازتابی در مقیاس کوچک از یک جامعه است.

ارزش خانوادگی چیست فراهم کننده چه چیزی هستند؟

اگرچه تعریف دقیق ارزش‌های اصیل خانوادگی همیشه آسان نیست، زیرا اغلب از دوره‌ای به دوره دیگر یا از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت است، اما یک نظام ارزشی کلی وجود دارد که خانواده باید ارائه دهد. فردی خوب، عضوی سازنده در جامعه، آگاهی نسبت به محیط و موجودات دیگر، این‌ها ارزش‌هایی هستند که در خانواده‌های سالم کسب می‌شوند. تأکید بر این نکته مهم است که این ارزش‌ها از طریق عشق بی‌قید و شرط خانوادگی منتقل می‌شوند. به زبان ساده‌تر، خانواده خوب، محیطی پایدار است که برای فرد امنیت ایجاد می‌کند و او را قادر می‌سازد به بالاترین آرزوهای خود دست یابد.

 

یک خانواده خوب فراهم کننده

1) حس تعلق داشتن: برای اینکه فردی بتواند به خوبی در جامعه عمل کند، بسیار مهم است که احساس پذیرفته شدن و یکپارچگی داشته باشد. این احساس تعلق باید در ابتدا در محیط خانواده شکل بگیرد. به عبارت دیگر، فرد باید با آگاهی از جایگاه و نقش خود در خانواده، احساس محبوبیت و پذیرش کند.

2) حمایت و پشتیبانی: حمایت برای موفقیت در زندگی حیاتی است و خانواده جایی است که می‌توان صمیمانه‌ترین حمایت را در آن یافت. یک خانواده سالم به هر یک از اعضای خود انگیزه می‌دهد تا برای تحقق رویاهایشان تلاش کنند. خانواده همچنین مکانی است که فرد می‌تواند پس از تجربه شکست، آرامش یابد یا موفقیت‌های خود را جشن بگیرد. داشتن حمایت، به فرد اعتماد به نفس می‌دهد تا کارها را با اطمینان بیشتری انجام دهد و به نتایج بهتری دست یابد؛ نتایجی که بدون حمایت کافی، دستیابی به آن‌ها بسیار دشوارتر خواهد بود.

3) احساس هدفمندی: داشتن احساس هدف برای فعال بودن و پذیرش تنوع زندگی، برای هر فردی حیاتی است. فردی که هدفی مشخص و مأموریتی در سطح شخصی یا اجتماعی دارد، در هنگام انجام فعالیت‌های روزمره، انرژی بیشتری احساس کرده و شادی بیشتری را تجربه می‌کند. خانواده، جایی است که افراد اولین و برخی از ارزشمندترین درس‌های زندگی را فرا می‌گیرند و این امر به آن‌ها کمک می‌کند تا جایگاه و نقش خود را در جهان بهتر بشناسند.

خانواده در جامعه

به نظر می‌رسد در جامعه مدرن، بسیاری از ارزش‌ها، از جمله ارزش‌های خانوادگی، در حال بازبینی و ارزیابی مجدد باشند. با این حال، آنچه که غیرقابل‌انکار است، اهمیت خانواده در ایجاد جامعه‌ای سالم ، ایمن و بردبار است. در واقع، خانواده کارکردهای متعددی را انجام می دهد که برای توسعه مناسب یک جامعه به عنوان یک کل حیاتی است، این کارکرد ها شامل:

* اجتماعی کردن اعضا

* ارائه حمایت عاطفی و عملی از همه اعضای خود

* تنظیم فعالیت جنسی و تولید مثل

* هویت اجتماعی را برای اعضای خود فراهم می کند

در همین بین تحقیقات علمی همچنین تایید کرده اند که:

1) خانواده های پایدار و سالم فرزندانی را تربیت می کنند که به طور مثبت به جامعه ای که در آن زندگی می کنند کمک می کنند.

2) والدین، به طور معمول، نسبت به افرادی که به تنهایی زندگی می‌کنند، مشارکت فعال‌تری در فعالیت‌های اجتماعی دارند. بدین ترتیب، آن‌ها با نشان دادن این‌که مشارکت فعال در جامعه بهترین راه برای عضویت در آن است، الگویی مثبت برای فرزندان خود ایجاد می‌کنند.

3) تربیت صحیح و ارزش‌های خانوادگی پایدار، یکی از موثرترین راه‌های پیشگیری از رفتارهای نامطلوب مانند فعالیت‌های مجرمانه است.

پیشنهاداتی در جهت بهبود روابط خانوادگی

ازدواج و تربیت فرزندان، نقش‌هایی بسیار سخت، هیجان‌انگیز و چالش‌برانگیز در زندگی افراد هستند؛ اما در عین حال، می‌توانند بسیار رضایت‌بخش باشند. با این حال، برای ایجاد خانواده‌ای قوی و پویا که محیطی محرک برای اعضای خود فراهم کند، نیازمند تلاش و مشارکت همه‌جانبه اعضای خانواده هستیم. عشق و احترام متقابل، کلید داشتن خانواده‌ای موفق است؛ اما انجام برخی فعالیت‌ها نیز می‌تواند به شما کمک کند تا ارتباط خود را با اعضای خانواده‌تان تقویت کرده و درک بهتری از یکدیگر پیدا کنید و در نهایت به ارزشمندی خانواده پی ببرید.

 

1) صرف وقت با کیفیت با یک دیگر : اگرچه هر یک از اعضای خانواده زندگی فردی خود را دارد، اما تلاش برای گذراندن زمان با هم در فعالیت‌های مشترک، برای حفظ روابط خانوادگی بسیار مهم است. می‌توانید با هم ذرت بو داده درست کرده و یک آخر هفته را به تماشای فیلم بپردازید، به یک سفر کوتاه یا گردش یک‌روزه بروید، یا در یک مسابقه خانوادگی شرکت کنید. لیست فعالیت‌های خانوادگی بسیار طولانی است و مهم‌ترین نکته، انتخاب فعالیت‌هایی است که همه اعضای خانواده از آن‌ها لذت ببرند و بتوانند در آن‌ها شرکت کنند.

 

2) از وعده های غذایی با یک دیگر لذت ببرید: در دنیای پرمشغله امروز، تقریباً همه اعضای خانواده برنامه‌ی زمانی شلوغی دارند که دور هم جمع شدن آن‌ها برای صرف غذا را دشوار کرده است. با این حال، تلاش کنید تا حد امکان وعده‌های غذایی خانوادگی داشته باشید. صرف یک وعده غذایی خانوادگی به شما این فرصت را می‌دهد تا کنار هم بنشینید، درباره‌ی روز خود صحبت کنید، مشکلات را با هم حل کنید و به سادگی در کنار عزیزان خود استراحت کنید.

 

3) نقش ها را تعیین کنید: برای هر یک از اعضای خانواده مهم است که احساس کنند جایگاه و نقشی در خانواده دارند. والدین باید اقتدار داشته باشند و از یکدیگر حمایت کنند، در حالی که فرزندان باید بدانند که از آنها چه انتظاری می‌رود. این کلید یک خانواده موفق است.

 جمع بندی

خانواده‌های حمایتگر، بسیاری از نیازهای اساسی برای رشد صحیح اعضایش را فراهم می‌کنند. آن‌ها پشتوانه‌ای قوی برای تک‌تک اعضای خود هستند و عشق بی‌قید و شرط و درک متقابل را به آن‌ها هدیه می‌کنند. به سادگی نمی‌توان جامعه‌ای موفق، باز و مهربان را تصور کرد که در آن خانواده‌های قوی و حمایتگر وجود نداشته باشند. به این نکته توجه کنید: وقتی شما عضوی از یک خانواده هستید، چه به عنوان همسر، فرزند، یا هر نقش دیگری، بخشی از چیزی بزرگ‌تر از خودتان می‌شوید. شما وظایف، مسئولیت‌ها و حقوقی دارید و در واقع، عضوی فعال از جامعه هستید که به رشد و توسعه آن کمک می‌کنید. بنابراین، خانواده خود، نقشتان در آن و همچنین هر یک از اعضای خانواده را گرامی بدارید. با انجام این کار، به ساختن دنیایی بهتر برای همه کمک می‌کنید و ارزشمندی خانواده را نشان می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://haminyar.ir/old/?p=22893