ترتیبی که حامین یار برای خواندن مطالب مسیر « نیازسنجی فردی و خودشناسی برای ازدواج» به شما پیشنهاد میکند:
چرا زندگی متاهلی؟
مقدمه
میل به ازدواج یک نیاز فطری و خدادادی در وجود هریک از ماست. می توانید آثار مثبت تشکیل زندگی مشترک را نام ببرید؟ طبق دیدگاه کارشناسان و صاحب نظران حوزه خانواده، ازدواج در ابعاد مختلف سلامتی ما نقش بسزایی را ایفا میکند. صرفا در ازدواج است که نیازهای متنوع انسان به رسمیت شناخته و به آنها پاسخ داده میشود. برای مثال هر فردی فارغ از مرد و زن تمایل دارد که طرف مقابل اش او را دیده، شناخته و از او تقدیر کند.
ازدواج میتواند مجموعه ای از نیازهایی را در انسان برطرف کند که راه های جایگزین دیگر قادر به تامین آن نیستند. از اینرو نادیده گرفتن نیاز به ازدواج میتواند زمینهساز بروز بسیاری از مشکلات روانشناختی و اجتماعی شود که در درسنامه قبلی به آن اشاره کردیم. در درسنامه حاضر قصد داریم به مزایای مختلف زندگی متاهلی اشاره کنیم. همچنین به موضوعاتی خواهیم پرداخت که ممکن است کمتر به آن توجه کرده باشید. با مطالعه این درسنامه قادر خواهید بود نگرش قابل دفاع و سازندهای را نسبت به تشکیل زندگی مشترک پیدا کنید. هدف ما این است که بعد از خواندن مطالب ما بتوانید مواد و مصالح زندگی مشترک را به درستی بنا کنید. با ما همراه باشید.
-فکر می کنید با ازدواج چه آسیب های احتمالی می تواند از شما رفع شود؟ آنها نام ببرید و بنویسید.
– ازدواج قرار هست که چه نیازها و خواسته هایی را در شما برطرف کند؟ چه تحلیلی در این زمینه دارید؟
مطالبی که در این درسنامه خواهید آموخت:
1-ازدواج و نیازهای اساسی
2-مزیت های زندگی متاهلی
3-نقش محافظت کننده زندگی متاهلی
4-شروط بهره مندی از مزایای زندگی متاهلی
5-جمع بندی
6-تمارین
ازدواج و نیازهای اساسی
از نظر شما ازدواج میتواند چه بخشی از نیازهای شما را برطرف کند؟ برخی جوانان، از توجه به نقشی که ازدواج در برطرف کردن سایر نیازها دارد، غفلت میکنند. برای مثال برخی کارکرد ازدواج را صرفا در برطرف کردن نیاز جنسی خلاصه میکنند. به صورت کلی هر فردی در طول عمر خود دارای چهار نیاز زیستی، روانشناختی، اجتماعی و معنوی میباشد. به نظر شما پاسخ به این نیازها عمدتا در دوران مجردی صورت میگیرد یا در دوران متاهلی؟
نیاز زیستی: نیازهای زیستی شامل نیاز به هوا، غذا، آب، خواب و نیاز جنسی میباشد. ازدواج از طریق برطرف کردن نیاز جنسی می تواند یکی از نیازهای ضروری فیزیولوژیکی را برطرف کند. در مطالعات مختلف، ارتباط وثیقی میان ارضای نیاز جنسی و سازگاری و رضایت زناشویی وجود دارد. انتخاب مسیر دیگر برای ارضای نیاز جنسی، پیامدهای نامطلوبی را گریبانگیر فرد و جامعه میکند و آرامش حقیقی را به دنبال ندارد. از این رو ازدواج تنها گزینه مناسب جهت برطرف کردن نیاز زیستی جنسی است.
نیاز روانشناختی: نیازهای روانشناختی شامل نیاز به امنیت روانی، اعتماد به نفس، احساس کفایت و خودکارآمدی و… میباشد. ازدواج میتواند بسیاری از این نیازهای روانشناختی را برطرف نماید. مطالعهای در سال 1400 نشان داد که دانشجویانی که از زندگی مشترک خود رضایت دارند، میزان کفایت اجتماعی آنان نیز بیشتر است. در واقع شما و طرف مقابل می توانید نیازهای روانشناختی یکدیگر را به صورت متقابل حل و فصل نمایید. به علاوه حس مثبتی که در ازدواج نصیب تان میشود، می تواند میزان امنیت روانی و اعتماد به نفس را در شما و طرف مقابل افزایش دهد.
نیازهای اجتماعی: برخی از نیازهای اجتماعی با نیازهای روانشناختی همپوشانی دارد. یکی از مزیت های زندگی متاهلی برآورده کردن نیازهای اجتماعی است. نیازهای اجتماعی شامل نیاز به تعلق، صمیمت، قدرت، پیشرفت و احترام میباشد. تشکیل زندگی مشترک میتواند بخش مهمی از نیازهای اجتماعی را برطرف کند و دو طرف با همکاری مناسب، نیازهای یکدیگر را برطرف نمایند. ازدواج محرک مناسبی است که می تواند فرد را به تلاش برای صمیمیت، محبت و پیشرفت اجتماعی بیشتر ترغیب کند. طبق بسیاری از مطالعات، دانشجویان متاهل، میزان پیشرفت و موفقیت بیشتری در مقایسه با دانشجویان مجرد داشتند.
نیازهای معنوی و تعالی: با کمک ازدواج میتوانید گام محکمی را جهت ارتقای نیازهای معنوی خود بردارید. وقتی با کمک ازدواج نیازهای زیستی، روانی و اجتماعی برآورده شد، زمینه برای رفع نیازهای معنوی با سرعت بیشتری فراهم می شود. شما و طرف مقابل انرژی خود را صرف تکامل معنوی مینمایید که به جنبه های عمیق تری از معنای زندگی دست خواهند یافت. همچنین بزرگان دین هم اشاره موکدی دارند که اعمال و عبادات فرد متاهل مورد پذیرش بیشتری قرار میگیرد. مثلا حدیثی از معصومین علیهم السلام وجود دارد که ثواب نماز فرد متاهل از هفتار رکعت نماز فرد مجرد بیشتر است. همچنین مطالعات فراوانی بیانگر آن هستند که شور و نشاط زندگی مشترک میتواند به معنای زندگی کمک شایانی کند.
پس رفع این نیاز های چهارگانه به تشکیل زندگی مشترک وابسته است. یعنی رفع این نیازها در زندگی مشترک، می تواند شما را از مزایای زندگی متاهلی برخوردار کند. همچنین بجز مسیر ازدواج پاسخ دیگری برای برآورده کردن این نیازها وجود ندارد.
تمارین
1-پیامدهای مختلف فردی، اجتماعی ارضای نیاز جنسی در روابط جایگزین را با ازدواج مقایسه کنید و آنها را تجزیه تحلیل کنید.
2-چگونه می توانید احساس کفایت و کارآمدی خود را برای ورود به زندگی مشترک بیشتر کنید؟ چه راهبردهایی را در این زمینه درنظر می گیرید؟
3-چگونه می توانید نیاز خود را به پیشرفت و موفقیت را در دوران متاهلی نیز ادامه دهید؟ چه راهکارهایی به ذهنتان می رسد؟
4-برای افزایش میزان معنای زندگی در فضای زندگی مشترک چه برنامه ای دارید؟ نکات مدنظر خود را بنویسید.