ترتیبی که حامین یار برای خواندن مطالب مسیر « نیازسنجی فردی و خودشناسی برای ازدواج» به شما پیشنهاد میکند:
آزمون روان شناختی نیازهای اساسی ویلیام گلسر
در این بخش، به معرفی آزمون روان شناختی نیازهای اساسی ویلیام گلسر خواهیم پرداخت. سپس روش تفسیر آن را یاد میگیریم و در نهایت به کاربرد این آزمون در ازدواج می پردازیم.
آنچه در ادامه خواهید خواند
1) آزمون روان شناختی نیاز های اساسی چیست؟؟
2) موارد قابل ارزیابی در آزمون
3) کاربرد آزمون در یک ازدواج موفق
4)تمرین این فصل: پر کردن پرسشنامه
آزمون روانی نیاز های اساسی
آزمون نیازهای اساسی (Basic Needs Questionnaire – BNQ) که توسط ویلیام گلسر، روانشناس مشهور آمریکایی، طراحی شده است، ابزاری برای ارزیابی نیازهای اساسی و فردی است. این آزمون بر اساس نظریه انتخاب گلسر بنا شده است که میگوید افراد موجوداتی هستند که به طور ذاتی تمایل به رشد و خودشکوفایی دارند و برای رسیدن به این هدف، نیازهای اساسی خود را برآورده میکنند.
موارد قابل ارزیابی در آزمون
آزمون BNQ شامل 35 سوال است و نیازهای اساسی و فردی که در این آزمون مورد ارزیابی قرار می گیرند شامل 5 نیاز می شوند
الف) بقا: نیاز به احساس امنیت و سلامت جسمی را در بر می گیرد.
ب) قدرت: نیاز به احساس تسلط و کنترل بر زندگی خود را در بر می گیرد.
پ) آزادی: نیاز به استقلال فکری و نظری و خود مختاری را در بر می گیرد.
ت) عشق و تعلق خاطر: نیاز به برقراری ارتباط و صمیمیت با دیگران را در بر می گیرد.
ث) لذت: نیاز به تجربه شادی و نشاط، تفریح و رضایت را در بر می گیرد.
کاربرد آزمون نیاز های اساسی در ازدواج
امروزه آزمون های روان شناختی متعددی در حوزه های خودشناسی برای یک ازدواج موفق استفاده می شوند. برای مثال این آزمون ها در حوزه های شخصیت شناسی، بررسی ارزش ها و اهداف و اختلالات روانی می باشند.حال یکی از بخش های مهمی که در این آزمون ها مورد بررسی قرار می گیرد، شناسایی و شناخت نیاز ها در پیش از ازدواج است. آزمون نیاز های اساسی ویلیام گلسر از جمله آزمون های روان شناختی معتبری است که نیاز های فردی و اساسی انسان ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. در واقع این ابزار در راه ازدواج به ما کمک می کند که به شناخت دقیق تری از نیاز های خود در قبل از تشکیل زندگی مشترک برسیم. در این قسمت با کاربرد روان شناختی این آزمون برای ازدواج بیشتر آشنا میشویم.
کاربرد ها
1) خودشناسی: هر یک از دختران و پسران میتوانند با انجام این آزمون، نیازها و انگیزههای خود را بهتر بشناسند و بفهمند چه چیزی در زندگی برایشان مهم است. این امر به آنها کمک میکند تا انتظارات خود را نسبت به یکدیگر به طور شفاف بیان کنند و نیازهای خود را به طور موثرتری برآورده کنند
2) همدلی: با انجام این آزمون، دختران و پسران میتوانند نیازها و انگیزههای یکدیگر را بهتر درک کنند و همین موضوع به آنها کمک می کند که با همدلی بیشتری به یکدیگر نگاه کنند و احساسات و نیازهای یکدیگر را به طور جدیتر در نظر بگیرند.
3) حل تعارض: درک نیازهای یکدیگر میتواند به دختران و پسران کمک کند تا ریشه تعارضات خود را بهتر شناسایی کنند و راه حلهای موثرتری برای حل آنها پیدا کنند. به عنوان مثال، اگر دختر و پسری که ازدواج می کنند، در مورد نحوه گذراندن وقت آزاد خود با یکدیگر اختلاف نظر دارند، درک نیازهای اساسی یکدیگر میتواند به آنها کمک کند تا به توافقی برسند که هر دوی آنها را راضی کند.
4) صمیمیت: صحبت در مورد نیازها و انگیزههای یکدیگر میتواند به دختران و پسران کمک کند تا ارتباط عمیقتر و صمیمیتری با یکدیگر برقرار کنند. این امر به تقویت اعتماد و احترام بین آنها کمک میکند و بستر را برای یک ازدواج شادتر و رضایتبخشتر فراهم می نماید.
تمرین این فصل: پر کردن پرسشنامه
تمرینی که برای این بخش در نظر گرفته شده، پر کردن پرسشنامه نیازهای اساسی ویلیام گلسر است. پر کردن این پرسشنامه از 3 جهت کمک می کند که به شناخت مناسب تری نسبت به نیاز های خود برای ازدواج برسیم:
1) شناسایی نیاز های اساسی خود
2) درک نیاز های طرف مقابل
3) انتظارت واقع بینانه از زندگی مشترک
نکاتی برای انجام تمرین
1) محیطی آرام و بدون حواس پرتی را برای انجام این تمرین انتخاب کنید.
2) با صداقت کامل به سوالات پاسخ دهید.
3) از یک مشاور یا روانشناس برای تفسیر نتایج و ارائه راهنمایی های لازم کمک بگیرید.
برای انجام آزمون کلییک کنید.
جمع بندی و نتیجه گیری
آزمون نیازهای اساسی گلاسر تنها یک ابزار است که می تواند به دختران و پسران در آستانه ازدواج کمک کند تا نیازهای خود و نیازهای طرف مقابل را بهتر درک کنند. در واقع این آزمون کمک می کند به شناخت بیشتری نسبت به نیازهای خود برسیم. باید در نظر داشت که یک ابزار به تنهایی در مسیر خودشناسی برای نیازهای فردی مربوط به ازدواج کافی نیست و در این مسیر باید از ابزار های دیگر مانند گفت و گو و صحبت،مشاوره با صاحب نظران،مطالعه و تحقیق در مورد نظریه های مختلف استفاده کرد.در همین راستا در بخش بعدی به نظریه های بیشتری در مورد نیاز های فردی و انسانی مروبوط به حوزه ازدواج خواهیم پرداخت.